5x de lekkerste Italiaanse kazen op een rij

5x de lekkerste Italiaanse kazen op een rij

Denk je aan Italië, dan denk je aan kaas. Veel kaas. Kaas op je pizza, over je pasta, door je salade of gewoon zó uit het vuistje met een goed glas wijn. We zetten de vijf lekkerste Italiaanse kazen voor je op een rij. 

Zo lekker: kip met parmezaankorst en taleggio.

1. Pecorino

Eén van de oudste kaassoorten ter wereld: pecorino. Pecorino is een Italiaanse schapenkaas met een heerlijke zilte smaak. Er zijn verschillende varianten (scheelt per regio) en de kaas is verkrijgbaar in verschillende fasen van rijpheid.

Je hebt de pecorino romano uit Lazio en Sardinië, die ook buiten Italië volop verkrijgbaar zijn. Deze variant krijgt zijn zoute smaak doordat de kazen met zeewater worden gewassen tijdens de bereiding.

Ook zijn er minder harde en iets zoetige kazen zoals de pecorino lucano en pecorino sardo. Lekker om je pasta veel smaak mee te geven, zoals spaghetti carbonara. Maar ook in soepen doet dit kaasje het goed.

ravioli lasagne met pecorino-bechamelsaus
Zelf pasta vullen is leuk maar vraagt veel tijd. Dus wordt het afhalen of zelf maken? Hier hoef je niet te kiezen. Haal gevulde pasta bij de deli en ga er zelf mee aan de slag. De paddenstoelen geven een heerlijke bite aan deze vega lasagne.
naar recept
ravioli lasagne

2. Parmezaan

Deze uitzonderlijke, pikante, zoutige kaas is te herkennen aan het keurmerk. Parmezaanse kaas wordt gemaakt van zo’n 600 liter koemelk, weegt tussen de 33-40 kg en heeft een doorsnede van ongeveer 40 cm.

Parmezaanse kaas mag alleen worden gemaakt in de provincies Parma, Reggio Emilia, Modena en delen van de provincies Mantua en Bologna door zo’n 330 kleine kaasboeren uit die regio. In die regio zijn 3 specifieke bacteriën aanwezig die een essentiële rol spelen in het productieproces.

Parmezaan bevat 3 ingrediënten: rauwe melk, zout en stremsel. Het heeft een vetgehalte van zo’n 30%, wat de kaas ook romig maakt. De kazen rijpen min.  14 maanden (jong: giovane), ± 18-24 maanden (oud: vecchio), 2-3 jaar (goed rijp: stravecchio), 3-4 jaar (extra rijp: stravecchione) tot max 4 jaar.

polentafriet met parmezaan en rozemarijn
Rechtstreeks uit Janneke’s trattoria: polentafriet met parmezaan en rozemarijn.
De polenta voor deze friet kookt Janneke ’t liefst al een dag van tevoren: ‘Zo schuif je de frieten op een doordeweekse dag in no-time in de oven en maak je alleen nog snel de bonensalade klaar.’
naar recept

3. Burrata

Eén van onze favorieten uit de Italiaanse keuken: burrata. Burrata komt uit Puglia, Italië en is ontstaan door leftovers van mozzarella met room te koken: de buitenste laag is mozzarella, vanbinnen zit mozzarella vermengd met dikke room. En als je de burrata opensnijdt, vloeit de room er dik en lobbig uit. Een verse bol burrata heeft niet veel meer nodig: wat sappige tomaten en verse basilicum and you’re good to go!

Dit zijn onze favoriete gerechten met burrata

snelle pizza met pepperoni en burrata
Iedereen blijft eten van deze snelle pizza die je dankzij de 5 minuten-bodem rapido op tafel zet. Met pepperoni en burrata geef je er die echte Italiaanse smaak aan.
Ook heel lekker: panpizza met pesto en parmaham.
naar recept
snelle pizza met pepperoni en burrata-delicious

4. Stracciatella

Ookwel stracciatella di bufala, van buffelmelk gemaakt dus. Stracciatella is een soort mix tussen mozzarella en buratta. Het betekent letterlijk zoiets als’gescheurd’, en dat is precies wat het is: in stukjes gescheurde burrata voordat de room er aan toe wordt gevoegd.

stracciatella met gegrilde broccolini & salsa verde
Net als je denkt dat het niet lekkerder kan, komt stracciatella (de kaas, niet het ijs) om de hoek kijken. Samen met room vormt stracciatella de binnenkant van een bol burrata. Kun je geen stracciatella vinden? Neem dan een geprakte bol burrata.
Ook lekker: snelle pizza met pepperoni en burrata.
naar recept

5. Taleggio

Een vreemde eend in de bijt, of in ieder geval in dit lijstje. Tóch hoort deze roodschimmelkaas zeker thuis in dit lijstje Italiaanse kazen. Met zijn heerlijke zachte structuur is deze kaas perféct om te smelten.

Gebruik ‘m bijvoorbeeld in lasagne of op als pizzatopping. Ook kan je deze kaas prima puur eten, let wel: hoe langer je ‘m laat liggen, hoe pittiger die wordt.

traybake met polenta, taleggio en saucijsragù
Polenta is enorm veelzijdig, zie deze variant: gewoon op een bakplaat met saucijsragù.
Nog meer gemak uit de oven: 16x ovenschotel recepten.
TIP: De polenta-traybake maak je makkelijk zonder vlees. Vervang de saucijsjes dan door 250 g linzen uit blik. Stoof ze 10 min. mee met de saus.
naar recept
polentatraybake polenta recepten

Tekst: Robin Maaswinkel. Beeld: iStock