Gepelde kool, we zijn er gek op! In salades past gepekelde kool ook erg goed; het geeft bite én een hartige smaak.
Meer rodekool? Probeer eens onze rodekool steaks.
salade van gepekelde rode kool met roquefort
bijgerecht (6-8 personen) of lunch (4 personen)
300 g rode kool, in repen gesneden
3 g zout
1 tl venkelzaad, gekneusd in de vijzel
1 tl poedersuiker
4 el appelazijn
2 el koolzaadolie
100 g zwarte rijst (riso nere Venere)*
500 ml groentebouillon
2 rijpe avocado’s
50 g babyspinazie
5 g dragon
150 g roquefort
1 bakje basilicumkers*(of neem klein basilicumblad)
VOORBEREIDEN
Kan 1 dag van tevoren
Stap 1
Kneed de kool en het zout stevig in een ruime kom. Laat ± 1 uur staan, spoel af onder de kraan en druk er dan met een vergiet zoveel mogelijk vocht uit. Meng de kool met het venkelzaad, poedersuiker, azijn en koolzaadolie. Dek af en bewaar koel. Kook de zwarte rijst in ± 45 min. gaar in de bouillon. Voeg eventueel wat water toe als de rijst droog kookt. Laat afkoelen en bewaar koel tot gebruik.
BEREIDEN
1 uur van tevoren
Stap 1
Laat de kool en rijst een uur van te voren op kamertemperatuur komen. Snijd de avocado’s doormidden, gooi de pit weg en lepel het vruchtvlees eruit en snijd in repen.
Stap 2
Meng de rijst met de gepekelde kool en schep de spinazie en de dragonblaadjes erdoor. Verdeel de avocado en roquefort over de salade. Garneer met basilicumkers en serveer met de citroen-dragondressing.
*zwarte rijst koop je bij de ruim gesorteerde supermarkten, delicatessenwinkels en online. Kleine basilicumblad bestel je bij de groenteboer.
Voorbereiden: ± 60 min. / intrekken ± 1 uur
Bereiden: ± 10 min. + evt. 1 uur op kamertemperatuur laten komen
FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JET KRINGS BEREIDING EKE MARIËN PRODUCTIE DOSIA BREWER