Zelfgemaakte gehaktballen: ‘die gaan er wel in, wel in, wel in…’. De perfecte bal is natuurlijk voor iedereen anders, maar met deze tips & tricks vorm je een smakelijke basis. Even kneden en rrrrrollen maar!
Probeer deze gehaktballetjes uit de oven met boerenkoolpesto en mozzarella! Of ga voor deze variant met chili con carne met gehaktballetjes & rokerige groenten of pasta pesto met kruidige gehaktballetjes.
Ga voor het juiste vlees
Voor smeuïge gehaktballen gebruik je half-om-half gehakt of vettig kip-, rund-, lams-, of varkensgehakt. Als je mager vlees gebruikt worden de ballen snel droog. Toch liever mager gehakt? Zorg er dan voor dat ze niet te lang garen.
Let op de temperatuur
Tip 1:
Let zowel op de temperatuur van de ingrediënten als die van de pan. Als bijvoorbeeld het vlees niet koel genoeg is, kunnen de vetten al smelten voordat de bal in de pan ligt. Zorg er dus voor dat alle ingrediënten koel zijn.
Tip 2:
Bak de gehaktballen in het begin goed aan op hoog vuur, zo krijgen ze een lekkere, krokante korst.
Tip 3:
Na het aanbakken stoof je de ballen op een zacht vuurtje in bouillon of fond. Het liefst laat je ze hier een nachtje in staan.
Experimenteer met smaak
Tip 4:
Gehaktballen breng je eenvoudig op smaak met een basis kruidenmengsel van nootmuskaat, zout en peper. Naar eigen smaak kun je natuurlijk andere kruiden toevoegen, maar let op dat de smaak van het vlees niet verloren gaat.
Tip 5:
Proef daarom je mengsel eens. Neem een klein ‘monstertje’ van je gehaktmengsel en bak er een miniburger van.
Tip 6:
Je kunt gehaktballen ook een vulling geven. Kies een vulling van fruit (bijvoorbeeld appel, kaneel, citroen), groenten (bijvoorbeeld spinazie, of erwtjes met munt) of vlees (ham-prei, kervel-spek). Laat het vulmengsel half bevriezen en schep er dan bolletjes uit. Die laat je verder bevriezen. Rol een gehaktbal en druk er een kuiltje in. Doe het bevroren bolletje erin en druk de bal goed dicht.
De Belgische tv-chef Wim Ballieu is fan van (gevulde) ballen en schreef Balls & Glory, zijn kookboek vol gehaktrecepten. Hij heeft zelfs restaurants in Antwerpen, Brussel, Leuven en Gent waar hij zijn gehaktballen verkoopt.
Tip 7:
Ook aan het vleesmengsel kun je smaak toevoegen. Denk aan sjalotjes, pistachenootjes, olijven etc.
Rrrrrrrollen maar
Tip 8:
Gehaktballen kleven vaak aan je handen. Als je je handen insmeert met wat olie gaat het rollen beter.
Tip 9:
Druk niet te hard tijdens het rollen. Als de gehaktballen te compact zijn, kunnen ze taai worden. Rol daarom lichtjes.
Tip 10:
Gehaktballen hoeven niet perfect rond te zijn. Probeer ze wel ongeveer even groot te rollen, dan garen ze gelijkmatig.
Tip 11:
Laat de ballen na het rollen even rusten in de koelkast. Door de warmte van je handen is het vlees niet meer zo koel. Als je de gehaktballen een uurtje in de koeling legt, worden ze steviger en vallen ze minder snel uit elkaar tijdens het bakken.