tortilla met falafel van zwarte bonen

Met een tortilla kun je alle kanten op. Vul met vlees, groenten, pepers en kruiden, of maak deze tortilla met falafel van zwarte bonen. Een hele fijne vegetarische variatie!

Zo maak je je eigen tortilla’s!

tortilla met falafel van zwarte bonen en citrusroom

hoofdgerecht | 4 personen | v

250 g zwarte bonen, voorgekookt en afgespoeld
2 tenen knoflook, uit de pers
1 grote ui, gesnipperd
de rasp en sap van 1 (bio)limoen
en 1 (bio)citroen
½ tl cayennepeper of naar smaak
1 tl gemalen koriander
1 tl gemalen komijn
1 tl bakpoeder
± 90 g kikkererwtenmeel (of gewone bloem, maar kikkererwtenmeel is lekkerder)
½ komkommer, zonder zaadlijsten, in repen
sap van 1 (bio)limoen
1 tl suiker
2 tomaten, in blokjes
1 avocado, in repen
zonnebloemolie, om in te frituren
citrusroom
250 ml zure room
sap van 1 hele, rasp van ½ (bio)sinaasappel
sap van 1 (bio)limoen
uit de vijzel: 1 el korianderzaad, 1 el
venkelzaad, ½ el komijnzaad, snuf zout

Pulse driekwart van de zwarte bonen in de keukenmachine tot ze grof gehakt zijn. Schep ze in een mengkom en voeg de rest van de zwarte bonen toe.

Maal dan de knoflook, ui, rasp en sap van 1 limoen en de citroen, cayennepeper, koriander, komijn, bakpoeder, kikkererwtenmeel, zout en peper in de keukenmachine tot een grof mengsel. Schep dat door de zwarte bonen en meng goed, voeg als het te droog is 2-3 lepels water toe. Voeg wat kikkererwtenmeel toe als het te nat is. Laat het beslag 1 uur rusten in de koelkast.

Meng intussen alle ingrediënten voor de citrusroom. Dek af en laat tot gebruik in de koelkast staan, zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Laat de komkommer ± 30 min. in het sap van 1 limoen met de suiker en wat zout, schep af en toe om.

Verhit de olie in een wok of frituur op 180°C. Maak met behulp van 2 natgemaakte lepels of een kleine ijsschep bolletjes van het mengsel en bak ze in porties in 3-5 min. goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.

Serveer ze in warme tortilla’s met de blokjes tomaat, komkommer, avocado en citrussaus.

Bereiden ± 40 min. / rusten ± 1 uur.

RECEPTEN, STYLING, ILLUSTRATIES EN BEREIDING YVETTE VAN BOVEN FOTOGRAFIE OOF VERSCHUREN BEWERKING DOSIA BREWER

zwarte bonen falafel