tomatensoep met druiven, walnoot en ricotta

tomatensoep met druiven, walnoot en ricotta

Een juweel van een soep! Merijn schreef voor ons kerstnummer 5 fantastische soepen die stuk voor stuk indruk maken qua smaak én presentatie. Onze stiekeme favoriet is deze tomatensoep, die van zichzelf al lekker is, maar door de geroosterde tros druiven er überfeestelijk uitziet.

Zin in nog meer hartverwarmende soep? Maak ook deze pompoensoep met Hollandse garnalen.

geroosterde-tomatensoep met druiven, walnoot en ricotta
voorgerecht | 4 personen v

500 g rijpe trostomaten
3 (verse) blaadjes laurier
½ el angostura bitters (slijter)
100 ml milde olijfolie
3 uien, in halve ringen
4 el oloroso sherry of andere sherry
75 g walnoten
1 tros (liefst kleine) blauwe druiven
100 g ricotta, verkruimeld
fleur de sel, naar smaak
flinke scheut walnootolie

Voorbereiden
Kan 1 dag van tevoren.

Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de tomaten op een bakblik en verdeel de laurier er boven, verkruimel een beetje. Druppel er de angostura bitters en wat van de olie over en bestrooi met zout en peper. Rooster de tomaten 25 min. in het midden van de oven, tot ze licht blakeren.

Verhit de rest van de olijfolie in een soeppan en bak de uien 10 min. op middelhoog vuur al omscheppend goudbruin. Blus af met de sherry.

Neem de tomaten uit de oven en verwijder de laurier. Voeg de tomaten toe aan de uien in de pan en giet er nog 500 ml water bij. Kook op laag vuur tot een dikke soep (voeg eventueel nog een scheutje water toe). Neem de pan van het vuur, pureer de soep met de staafmixer en breng op smaak met peper en zout. Laat afkoelen en bewaar afgedekt koel tot gebruik.

Rooster intussen de walnoten in een hete koekenpan knapperig en hak ze fijn. Bewaar in een goed afgesloten bakje.

Bereiden
Begin 30 min. van tevoren.

Verwarm de oven voor op 200°C. Knip de druiventros in kleinere trosjes en leg ze op de bakplaat. Grill de druiven (liefst aan de tros) 15 min. in de oven.

Verwarm intussen de tomatensoep al roerend zachtjes. Verdeel de tomatensoep over kommen, doe in elke kom een stukje druiventros (knip los), wat walnoten, een schepje ricotta, bestrooi met wat fleur de sel en besprenkel met walnootolie.

Voorbereiden ± 30 min. / oven ± 25 min. / bereiden ± 10 min. / oven ± 15 min.

Wijntip
Soepele, zachte, frisse rode wijn (zonder houtrijping): beaujolais, Italiaanse valpolicella.

RECEPTEN MERIJN TOL FOTOGRAFIE SASKIA VAN OSNABRUGGE STYLING JET KRINGS BEREIDING AJDA MEHMET BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

del_13_cover_tnuNóg meer delicious.recepten ontvangen? Bestel hét kerstnummer van delicious. vóór 16:00 uur en krijg deze morgen al thuisgestuurd!