In bijna alle Arabische landen vind je wel een gepureerd tuinbonengerecht. Deze tuinbonendip is een variant erop, die je eet met grof brood. Fijnstampen in een vijzel vinden wij echt een lekkerder resultaat geven, maar je kunt ook de keukenmachine of staafmixer gebruiken.
tuinbonendip
bijgerecht | 8-10 personen v
1 kg verse, gedopte tuinbonen*
2 ongepelde teentjes knoflook
frisgroene olijfolie (150-200 ml)
½-1 tl komijnpoeder**
½ tl pul biber** of chiliflakes
Stoom de tuinbonen samen met de ongepelde knoflook gaar in 15-25 min. in het bovenste deel van een stoompan of couscouspan. Knijp de zachte knoflook uit de velletjes. Stamp de tuinbonen met de knoflook deel voor deel met wat zout fijn in een vijzel, laat één deel grof. Meng alles weer door elkaar (proef of er nog wat zout bij moet) en schep in een wijde kom. Besprenkel royaal met olijfolie en bestrooi met komijn en pul biber.
* Buiten het seizoen (mei-juli) kun je ook diepvriestuinbonen nemen. Verse tuinbonen zijn wel sneller gaar.
** Te koop bij mediterrane winkels.
Bereiden ± 55 min.
PRODUCTIE, RECEPTEN, FOODSTYLING NADIA ZEROUALI & MERIJN TOL FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS