garnalenroerbak met kerrie
voorgerecht | 4 personen
2 tenen knoflook
2 tl fijngeraspte gemberwortel
4 el zonnebloemolie
12 grote rauwe garnalen, gepeld (zonder staartpuntjes), donkere darmen verwijderd
3 el Maleisisch kerriepoeder (zie kader)
snufje fijne kristalsuiker
1-2 el vissaus (naar smaak)
1 el wittewijnazijn
270 ml dikke kokosmelk
1 bosje Chinese bleekselderij (kun choy, zie kader), in 2 cm stukjes
1 kleine ui, in dunne ringen
plukjes koriander voor garnering
Wrijf de knoflook en gemberwortel met een snufje zout in een vijzel tot een grof mengsel.
Verhit de olie in een wok op matig tot hoog vuur tot hij haast dampt. Roerbak de knoflook-gemberpasta 1-2 min. tot hij begint te kleuren. Voeg de garnalen toe, roerbak ze 1 min. en schep het kerriepoeder erdoor. Voeg de suiker, vissaus, azijn en kokoscream toe en laat de garnalen 1 min. pruttelen tot ze bijna gaar zijn geworden in de warme saus. Schep de bleekselderij en ui erdoor en laat nog 1 min. doorwarmen. Garneer met koriander en serveer.
Bereiden ± 20 min.
RECEPT DAVID THOMPSON FOTOGRAFIE JEREMY SIMONS STYLING DAVID MORGAN