Merlot herken je aan de geur van een nat herfstbos (ja..het is echt zo!), sappige zwarte kersen en pruimen, laurier en – als de wijn wat ouder is – tabaksbladeren of leer. Het is een echte herfstwijn. Zacht van smaak, uit de warmere wijnstreken bijna romig tot zwoel. Het is de cabernet zonder pijn! Aan tafel passen er gestoofde gerechten bij, die ook zacht in de mond zijn. Herfstsmaken als paddenstoelen en pompoen zijn helemaal top. Nou…laat het deze dagen perfect weer zijn voor een recept met deze ingrediënten!
hoofdgerecht | 4 personen
5 teentjes knoflook, ongepeld
olijfolie
1 flespompoen, in stukken
200 g gekookte (voorverpakte) kastanjes of
kastanjepuree
8 kwarteltjes (poelier)
4 sjalotten, in vieren
3 takjes tijm
paar gedroogde morieljes, geweekt
200 ml wildfond
1 el koude boter in blokjes
oude balsamicoazijn of balsamicostroop
Verwarm de oven voor 200ºC. Doe de teentjes knoflook in een klein schaaltje met olie zodat ze onderstaan. Zet 15 min. in de oven tot ze zacht zijn.
Doe de stukken flespompoen in een ovenschaal, bestrooi met zout en besprenkel met olie. Rooster ze in 20 min. gaar.
Haal de knoflook uit de velletjes, en stamp ze met de pompoen en kastanjes heel fijn, roer er een flinke scheut olijfolie doorheen en breng op smaak met zout en peper. Verwarm de puree op laag vuur of een warmhoudplaatje opnieuw.
Verhit een scheutje olijfolie, voeg de sjalotten toe en bak 15 min. op heel laag vuur. Giet de morieljes af en snijd ze grof. Voeg de tijm, morieljes en fond toe. Breng op smaak met peper en zout. Kook de saus op laag vuur een beetje in. Verwijder de takjes tijm. Roer de koude boter erdoorheen.
Bestrooi de kwartels met peper en zout. Verhit een grillpan en rooster de kwartels 3-4 min. aan iedere kant.
Serveer het gevogelte met de saus en de pompoen-kastanjepuree en bedruppel met de balsamico.
Bereiden ± 2 uur en 30 min.
*Dit recept verscheen eerder in delicious.