Boeren-Leidsekaas is een heerlijk, ambachtelijk product om te koesteren. Probeer de echte, donkerrode Leidse sleutelkaas te krijgen.
voor- of lunchgerecht (4 personen)
2 el boter
1 grote ui, fijngesneden
3 stengels bleekselderij, in stukjes
1 tl gemalen koriander (ketoembar)
mespuntje kerriepoeder
1 l kippenbouillon (van tablet)
1 grote pot gekookte kapucijners à 720 g
1 el maïzena
100 ml slagroom
300 g Boeren-Leidse kaas, 200 g geraspt en 100 g grof gebrokkeld
1 bakje tuinkers
grove mosterd
Smelt de boter in een soeppan en bak hierin zachtjes de ui en de bleekselderij 5 min. Voeg koriander en kerriepoeder toe en bak de specerijen 1 min. mee.
Voeg de bouillon toe, doe de kapucijners met het vocht erbij en breng alles aan de kook. Roer de maïzena en 4 el water door elkaar en schenk het bij de soep zodat deze bindt. Voeg de room toe en vervolgens beetje bij beetje de geraspte kaas. Blijf roeren, zodat de kaas gelijkmatig door de soep smelt. Breng de soep evt. op smaak met zout en peper.
Verdeel de soep over 4 kommen en knip de tuinkers eroverheen. Verdeel de gebrokkelde Leidse kaas erover en schep in elke kom een lepel mosterd. Serveer meteen.
Bereiden ± 20 min.
Receptuur en bereiding Eke Mariën fotografie Eric van Lokven styling Jan-Willem van Riel