Oma’s stoofpeertjes

Oma’s stoofpeertjes

Wie is er niet gek op stoofpeertjes? De dieprode kleur past perfect bij de feestdagen. In het leven kun je eigenlijk niet zonder dit basisrecept voor Oma’s stoofpeertjes. De allerlekkerste!

Even sudderen in een badje van kruiden en specerijen en je hebt een peertje bomvol smaak. Serveer ‘m als afsluiting van je diner óf als bijgerecht. Scroll bijvoorbeeld naar beneden voor het recept waarin onze culi Janneke Philippi drie kerstklassiekers combineert in een voorgerecht: carpaccio, eend én het peertje.

Rutger van den Broek stopt ze in een Paris-Brest en Joris Bijdendijk in een dekentje van frangipane.

Serveren met alleen een bolletje ijs kan natuurlijk ook. Stoofpeertjes zijn hét voorbeeld dat simpel oh-zo-lekker kan zijn. Kijk maar naar onderstaand recept. In een handomdraai heb je een hartverwarmende toevoeging aan je doordeweekse maaltijd of chique kerstdiner.

Meer weten? We hebben een heel dossier gewijd aan deze toffe peertjes!

Oma’s stoofpeertjes recept

aantal 1 | bijgerecht, nagerecht | feestdagen, feestelijk, kerst, winter | hollands |
Zodra het buiten iets kouder wordt, krijgen wij ontzettende zin in stoofpeertjes! Voor sommige lekkernijen moét je gewoon een goed basisrecept hebben. Je weet wel, zoals die van je oma. Dit is die van ons voor stoofpeertjes.
Voorbereiding30 minutes
Kooktijd1 hour
Totale tijd1 hour 30 minutes

Ingrediënten

  • 1 kg stoofpeertjes
  • 1 flesje ongezoete rode bessensap*
  • naar keuze 150-250 g rietsuiker
  • kaneelstokje, gebroken
  • stukje biocitroenschil

Instructies

  • Schil de peertjes rondom schoon, evt. kun je het steeltje* laten zitten. Als je hele peertjes mooi vindt, snijd je met een scherp mesje het kroontje onderop het peertje weg. Of snijd de peertjes in kwarten en verwijder het klokhuis.
  • Verwarm in een ruime pan de bessensap, suiker, kaneel en het stukje citroenschil en laat de suiker oplossen. Leg de peertjes in de pan en giet er zoveel kokend water op dat ze bijna onderstaan. Laat de peertjes op laagste vuur afgedekt 3 uur stoven. Ze mogen niet koken. Zet evt. een vlamverdeler onder de pan als het te hard gaat. Je kunt ze ook langer stoven, dan worden de peertjes nog roder, maar ook zachter.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
* Of gebruik i.p.v. rode bessensap het sap van 1 citroen. Met een scherp mesje kun je de steeltjes bijschaven, zodat ze mooi blank worden. Voor een nog vollere smaak kun je i.p.v. water rode of witte wijn toevoegen. Voeg dit koud toe en verwarm opnieuw.
Recept: Trudelies Schouten. Fotografie: iStock
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook: Carpaccio van eend