Wie is er niet gek op stoofpeertjes? De dieprode kleur past perfect bij de feestdagen. In het leven kun je eigenlijk niet zonder dit basisrecept voor Oma’s stoofpeertjes. De allerlekkerste!
Even sudderen in een badje van kruiden en specerijen en je hebt een peertje bomvol smaak. Serveer ‘m als afsluiting van je diner óf als bijgerecht. Scroll bijvoorbeeld naar beneden voor het recept waarin onze culi Janneke Philippi drie kerstklassiekers combineert in een voorgerecht: carpaccio, eend én het peertje.
Rutger van den Broek stopt ze in een Paris-Brest en Joris Bijdendijk in een dekentje van frangipane.
Serveren met alleen een bolletje ijs kan natuurlijk ook. Stoofpeertjes zijn hét voorbeeld dat simpel oh-zo-lekker kan zijn. Kijk maar naar onderstaand recept. In een handomdraai heb je een hartverwarmende toevoeging aan je doordeweekse maaltijd of chique kerstdiner.
Meer weten? We hebben een heel dossier gewijd aan deze toffe peertjes!
Oma’s stoofpeertjes recept
Ingrediënten
- 1 kg stoofpeertjes
- 1 flesje ongezoete rode bessensap*
- naar keuze 150-250 g rietsuiker
- kaneelstokje, gebroken
- stukje biocitroenschil
Instructies
- Schil de peertjes rondom schoon, evt. kun je het steeltje* laten zitten. Als je hele peertjes mooi vindt, snijd je met een scherp mesje het kroontje onderop het peertje weg. Of snijd de peertjes in kwarten en verwijder het klokhuis.
- Verwarm in een ruime pan de bessensap, suiker, kaneel en het stukje citroenschil en laat de suiker oplossen. Leg de peertjes in de pan en giet er zoveel kokend water op dat ze bijna onderstaan. Laat de peertjes op laagste vuur afgedekt 3 uur stoven. Ze mogen niet koken. Zet evt. een vlamverdeler onder de pan als het te hard gaat. Je kunt ze ook langer stoven, dan worden de peertjes nog roder, maar ook zachter.
Voedingswaarde
Bekijk ook: Carpaccio van eend