meirapen met pompoenpit-koriandertapenade

meirapen met pompoenpit-koriandertapenade

Knolraap, meiknol of meiraap: het is één en dezelfde groente! Uit deze knollen groeien raapstelen, en ze smaken een beetje zoals radijsjes. Fris, knapperig en met een vleugje pit. 

Ga altijd voor meirapen die nog stevig zijn, eventueel met het sappige loof er nog aan, dan zijn ze op hun lekkerst. Oude meirapen zien er niet alleen minder appetijtelijk uit; ze smaken ook nog bitterder. Frisse, verse meirapen zijn rauw heel lekker. Snijd of schaaf ze dan in dunne plakjes en combineer met dressing die een stevige smaak heeft.

Meiraap kun je heel goed combineren met andere verse groenten zoals wortels, aardappelen, kool en prei. Ook past het goed bij gerechten zoals stoofschotels, rosbief en gevogelte, of rokerige vlees van de barbecue!

Lees daar hier verder over: zo stel je een lekker BBQ-menu samen dat níet alleen uit vlees bestaat.

Meirapen met loof en pompoenpit-koriandertapenade

vegetarisch
aantal 4 | bijgerecht | weekend | hollands | vegetarisch
Het loof van meirapen is heerlijk. Je kunt het fijnsnijden en in stamppot doen of combineren met gekleurde radijs met loof. Of kort blancheren en serveren met een tapenade van hele takjes koriander, inclusief de worteltjes!
Voorbereiding20 minutes
oven1 hour
Totale tijd1 hour 20 minutes

Ingrediënten

  • 1 bos kleine meiraapjes met loof, gewassen*
  • 5 el olijfolie
  • 2 blaadjes verse laurier
  • 5 teentjes knoflook, schoongemaakt
  • 2 el pompoenpitten
  • 5 takken koriander met worteltjes*, goed gewassen + extra om te garneren citroenpartjes voor erbij

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 210°C. Snijd het loof van de meiraapjes en houd apart. Schep de meiraapjes in een ovenschaal om met zout, peper en 2 el van de olie. Voeg de laurierblaadjes en 4 tenen knoflook toe. Dek de schaal af met aluminiumfolie en pof de meiraapjes in het midden van de oven in ± 50-60 min. gaar.
  • Maak intussen de tapenade: rooster de pompoenpitten enkele minuten in een droge koekenpan. Pureer de pitten, laatste knoflook- teen, korianderwortel, -stelen en -blaadjes in de keukenmachine fijn. Voeg de rest van de olie toe. Breng op smaak met zout en peper.
  • Breng een pan met water en zout aan de kook. Blancheer het loof van de meiraapjes ± 1 min. afhankelijk van de dikte. Schep het uit de pan op een bord. Halveer de meiraapjes en verdeel ze over een schaal. Schep het loof om met de koriandertapenade en verdeel over de meiraapjes.
  • Serveer met partjes citroen en garneer met extra blaadjes koriander.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
* Kun je geen kleine meiraapjes vinden, halveer dan grote. Koriander met worteltjes koop je bij goed gesorteerde Aziatische supers, mediterrane winkels en groente- winkels.
TIP: Snijd direct het loof van de knol als je meiraapjes met loof koopt of oogst, want het groen onttrekt vocht uit de raap.
Recept: Yolanda van der Jagt. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Cyn Ferdinandus. Bereiding: Eke Marien. Bewerking: Dosia Brewer, Minta Nicolai
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!