Deze klassiekers brengen het beste naar boven in gewone aardappels. En er is bijna altijd een aardappelgerecht dat past bij jouw hoofdgerecht. Wij geven je 8 absolute klassiekers én voor elk aardappelgerecht een leuke twist!
Ook een echte klassieker: aardappelpuree. Hier lees je al onze geheimen voor de beste puree.
1. aligot
Schil 500 g kruimige aardappels, snijd ze in stukken en kook ze in water met zout in 15-20 min. gaar. Giet af, laat even uitdampen en doe er op het vuur 50 g boter, 75 g crème fraîche en 1 teentje geperste knoflook bij. Stamp tot een gladde puree. Neem van het vuur en klop er beetje bij beetje met een houten lepel ± 300 g Tomme d’Auvergne, Comté of Fontina in heel kleine stukjes door. Klop 10-15 min. krachtig voor een gladde puree.
Twist: Vervang de helft van de aardappels door pastinaak en schep er vlak voor het serveren nog 2 blaadjes fijngesneden salie door de aligot.
2. gratin dauphinoise
Verwarm de oven voor op 150°C. Schil 500 g stevige aardappels (bijv. desirée) en snijd ze in plakjes. Was ze en dep ze goed droog. Meng 170 ml melk met 165 ml slagroom, 1 teen geperste knoflook en een flinke snuf geraspte nootmuskaat en breng op smaak met zout en peper.Verdeel een laag aardappelplakjes iets overlappend over de bodem van een goed ingevette ovenschaal van ± 22 cm Ø. Bestrooi met zout en peper en schenk een heel klein beetje van het melkmengsel over. Maak nog een laag aardappelplakjes en giet er de rest van het melkmengsel over. Verdeel er een klontje boter in kleine vlokjes over en bak bovenin de oven in ± 1 uur en 30 min. gaar.
Twist: Vervang de helft van de aardappels door plakjes knolselderij, pastinaak of biet. Meng door de slagroom nog 1 el grove mosterd.
>> naar het recept voor deze gratin van pastinaak, koolraap en salie
3. pomme anna
Breng 130 g eenden- of ganzenvet, 3 gekneusde knoflooktenen, 4 takjes tijm en 2 blaadjes laurier in een kleine pan op laag vuur tegen de kook aan. Neem van het vuur en laat ± 30 min. intrekken. Verwarm de oven op 200°C. Snijd intussen 1 kg geschilde stevige aardappels (desirée, agria, santé) evt. met de mandoline in flinterdunne plakjes. Was ze voorzichtig en dep ze droog met keukenpapier. Neem de kruiden en knoflook uit het vet en schep de aardappels in een kom om met het vet. Leg de aardappels in lagen overlappend in een cirkel in een kleine ovenvaste koekenpan. Bestrooi elke laag met wat tijmblaadjes, peper en zout. Bak op laag vuur ± 15 min. of tot de onderkant mooi bruin is. Dek losjes af met aluminiumfolie en bak nog ± 50 min. in de oven tot de aardappels gaar zijn. Neem uit de oven en laat ± 5 min. afkoelen.
Twist: vervang voor een nog vollere smaak de helft van de aardappel voor koolrabi. En voeg rozemijn toe voor een kruidige mediterrane smaak.
4. pommes paille
Snijd 750 g geschilde stevige aardappels (agria of bintje), in plakjes van ± 2 mm. Snijd de plakjes in staafjes van ± 2 mm dik. Leg ze 30 min. in een kom met ruim water. Spoel af en dep droog met keukenpapier. Verhit olie in de (frituur)pan tot 160°C. Bak de friet in 3 delen goudbruin en krokant in ± 5 min. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout.
Twist: Bestrooi de pommes paille meteen na het bakken ook met wat garam masala of gerookte paprika.
Nog twee aardappeltoppers: aardappel-bonensalade met geitenyoghurt en pofaardappel met romige kip en garnalen.
5. pomme de terre au gras de canard
Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd 1 kg kruimige aardappels in stukken van ± 3 cm. Breng de aardappels in een pan met zout water aan de kook en kook ± 5 min. Giet af en laat even uitstomen. Schud de pan zodat de aardappels een beetje ruw worden aan de randjes. Doe 75 g eendenvet in een ruim bakblik en laat in de oven smelten en heet worden. Schep de aardappels in 1 laag in het bakblik en schep ze voorzichtig om. Bak ze in ± 50 min. gaar en bruin. Keer een paar keer tijdens het bakken. Neem uit de oven en bestrooi met zoutvlokken.
Twist: Voeg tijdens het bakken een paar ongepelde teentjes knoflook en een paar takjes rozemarijn toe.
6. pommes de terres fondant
Schil 4 grote, iets kruimige aardappels en snijd de boven- en onderkant er vanaf zodat ze goed blijven staan. Snijd bij tot een cilinder of tonnetje. Laat ze ± 5 min. weken in ruim water en dep droog. Smelt 160 g boter in een kleine koekenpan en zet de aardappels in de pan. Bak ze op halfhoog vuur ± 5 min. zonder ze te verschuiven. De onderkant moet mooi goudbruin zijn. Draai de aardappels om en bak op dezelfde manier. Schenk voorzichtig ± 80 ml kippen- of groentebouillon erbij. Laat half afgedekt in ± 20 min. heel zachtjes gaar koken. Breng op smaak met zout en peper.
Twist: gebruik half bouillon en half witte wijn. Voeg 2 gekneusde knoflookteentjes en 4 takjes tijm, wat rozemarijn of salie toe.
Heel lekker met fondantaardappels: lamsburgertjes.
7. hasselback aardappels
Verwarm de oven voor op 200°C. Maak sneetjes met telkens 1-2 mm afstand in de breedte van ± 10 middelgrote ongeschilde vastkokende aardappels tot ± 2/3. Dat gaat het handigst als je de aardappel in een grote lepel zet. Verdeel 50 g boter in klontjes over een ovenschotel en zet er de aardappels in met de snijkant naar boven. Besprenkel met 3 el olijfolie en bestrooi met zoutvlokken en peper. Bak ze in het midden van de oven in ± 50 min. bruin en gaar. Bedruip regelmatig.
Twist: hasselbackwortels!
8. rösti
Rasp 500 g ongeschilde vastkokende aardappels op een grove rasp. Doe in een schone theedoek en pers er zoveel mogelijk vocht uit. Breng op smaak met zout en peper. Verhit 3 el olie in een koekenpan en leg er 4 hoopjes aardappel in. Vorm ze tot rondjes van ± 10 cm Ø. Of vorm 1 grote rösti. Druk iets aan. Bak de kleine rösti op half hoog vuur ± 4 min. aan elke kant tot ze bruin en gaar zijn, een grote rosti heeft een paar minuten meer aan elke kant nodig. Voeg halverwege 2 el boter in klontjes toe. Bestrooi met wat extra zout en peper.
Twist: Bak 50 g spekblokjes uit met 1 gesnipperde ui. Laat uitlekken en meng ze met de uitgeknepen aardappelrasp. Of wortelrösti-burger.
Gnocchi maken ingewikkeld? Echt niet!
Recepten: Dosia Brewer. Fotografie: Serge Philippi.
Ook heerlijk: deze aardappelgratin met Zwitserse gruyère!