nr.1 foodmagazine

gin tonic taart

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Serveer deze gin tonic taart bij de vrijdagmiddagborrel, als volwassen verjaardagstaart, of gewoon omdat het kan! Het allerlekkerst natuurlijk in combi met een g&t – zie link!

Zo mix je een ‘gin for a king’ cocktail met gin mare, tonic en triple sec.

gin-tonictaart met gekonfijte citroen

gebak | 12 personen

lemoncurdvulling

300 g fijne kristalsuiker
8 eieren + 4 eidooiers
250 g boter, in blokjes
rasp en sap van 3 (bio)citroenen
en 1 (bio)limoen, + 1 limoen in flinterdunne schijfjes
2 tl jeneverbessen
4 blaadjes gelatine

amandeldeegbodem

50 g fijngemalen amandelen
185 g bloem
40 g poedersuiker
125 g ijskoude boter, in blokjes
1 eidooier + ½ ei, losgeklopt, om te bestrijken
1 tl vanille-extract
± 2 el ijskoude tonic
ook nodig: springvorm van 22 cm Ø, ingevet en bodem bekleed met bakpapier, steunvulling

In onderstaande helpt video laten we je zien hoe je makkelijk een springvorm met bakpapier bekleedt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

gekonfijte citroenschijfjes

330 g fijne kristalsuiker
250 ml tonic
2 citroenen, in flinterdunne schijfjes
4 el gin

Doe voor de lemoncurdvulling de suiker, eieren en eidooiers, boter, citrusrasp en het -sap en de jeneverbessen in een grote, hittebestendige kom. Klop door elkaar. Zet de kom op een pan met zacht kokend water (zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt) en verwarm al roerend 8-10 min. au bain-marie tot de lemoncurd bindt.

Laat intussen de gelatineblaadjes in een kom met koud water 5 min. weken, knijp ze uit, roer ze door de lemoncurd tot ze zijn opgelost. Zeef de klontjes en de jeneverbessen uit de lemoncurd. Dek het oppervlak af met een vel plasticfolie. Zorg ervoor dat de folie echt op het oppervlak ligt; zo voorkom je dat een vel ontstaat. Laat ± 2 uur afkoelen en opstijven in de koelkast.

Doe voor het amandeldeeg de gemalen amandelen met de bloem, suiker en boter in een keukenmachine en draai tot een kruimelig mengsel. Voeg terwijl de motor draait de eidooier en vanille toe. Voeg beetje bij beetje precies zoveel tonic toe tot je een samenhangende deegbal krijgt.

Druk het deeg tegen de bodem en wand van de bakvorm, met een dikte van ± 3 mm. Zet de vorm 30 min. in de koelkast.

Verwarm intussen de oven voor op 180°C. Snijd de rand van het deeg netjes bij op 3-4 cm hoogte. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Leg een vel bakpapier op de deegbodem en strooi hierop een steunvulling. Bak de deegbodem 20 min. en verwijder het papier en de steunvulling. Bestrijk de deegbodem met het losgeklopte ei. Bak hem nog ± 10 min. tot hij gaar en goudbruin is. Laat afkoelen en neem uit de bakvorm.

Verdeel de afgekoelde lemoncurd erover en laat 4 uur opstijven in de koelkast. Maak intussen de gekonfijte citroenschijfjes:

verwarm in een steelpan met dikke bodem de suiker met de tonic op matig vuur en roer tot de suiker is opgelost. Verwarm tot het kookpunt, draai het vuur laag en voeg de citroenschijfjes toe. Laat ze onder af en toe omscheppen in ± 40 min. zacht worden en konfijten. Schep ze uit de siroop en leg ze naast elkaar op een rooster om af te koelen.

Kook de siroop nog ± 3 min. in en laat iets afkoelen. Voeg de gin toe en laat verder afkoelen.

Garneer de gin tonic taart met de gekonfijte citroenen limoenschijfjes. Sprenkel vlak voor serveren wat gin-tonicsiroop erover.

Bereiden ± 50 min. / oven ± 30 min. / konfijten ± 40 min. en 30 min. afkoelen / afkoelen ± 6 uur.

RECEPTEN VALLI LITTLE (BESSENTAARTJES, AARDBEIEN-IJSTAART), WARREN MENDES (GIN-TONICTAART) FOTOGRAFIE ALAN BENSON, MARK ROPER STYLING DAVID MORGAN, KIRSTEN JENKINS ILLUSTRATIES ISTOCK BEWERKING DOSIA BREWER

gin tonic taart

serveer nooit meer een dull dinner

.delicious

NR1. FOODMAGAZINE

ontvang het lekkerste foodnieuws in je inbox

Vul een geldig e-mailadres in
Gelukt! Bedankt voor het aanmelden.
Aanmelden mislukt. Probeer het nog eens.