vis konfijten

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Vis garen lastig? Gelukkig zijn er een paar foolproof-technieken waarop je blind kunt vertrouwen. Eén daarvan is konfijten in olie. De olie voorkomt dat de vis droog wordt, geeft smaak en zorgt voor een mals, zijdezacht resultaat.

5 tips om vis te konfijten

1 Kies vis(filet) met een stevige structuur en rijke smaak, zalm, heilbot of tonijn bijvoorbeeld. Neem niet te dunne
stukken, 2½ cm dik is ideaal.

2 Gebruik lekkere (extra vergine) olijfolie die je royaal kunt inzetten. De vis neemt de smaak van de olie op.

3 Je kunt vis konfijten in de oven of op het fornuis. Kies een ovenschaal of pan waarin de visfilets naast elkaar
passen en niet over elkaar heen liggen.

4 Breng de olie op een temperatuur boven de 40ºC en onder de 90ºC. Bij een temperatuur van 50ºC is de vis perfect gaar na 25 minuten.

5 Breng de vis op kamertemperatuur voor je hem gaat garen. Anders verlaagt de vis de temperatuur van de olie
teveel. Haal ‘m minstens 1 uur van tevoren uit de koelkast.

Wil je zelf aan de slag met gekonfijte vis? Probeer dan dit recept en konfijt scholfilet in olie:

in olie gekonfijte scholfilet met prei en olijven
hoofdgerecht | 4 personen

Deze schol gaar je zachtjes in olijfolie, dat geeft botermalse vis bomvol smaak. Vlees konfijt je meestal in ganzen- of
eendenvet, maar dat is voor deze vis een te sterke smaak.

± 1 l olijfolie (of meer, afhankelijk van de grootte van de pan)
3 laurierblaadjes
3 tenen knoflook
15 takjes tijm + de blaadjes van 2 takjes
4 grote scholfilets, schoongemaakt
750 g prei, in stukken van ± 5 cm
75 g zwarte olijven
4 el majoraanblaadjes

Verwarm de olijfolie in een ruime pan met dikke bodem. Voeg de laurier, knoflook en 15 takjes tijm toe. Laat 5 min. op het laagste vuur trekken. Schep dan 50 ml olie uit de pan en voeg toe aan de pan waarin je de prei gaat stoven.

Bestrooi de visfilets met zout en peper en leg ze naast en op elkaar in de grote pan. Leg de deksel op de pan. Draai het vuur laag en konfijt de vis in 15-20 min. zachtjes gaar.

Verwarm intussen de olie in de andere pan en leg de prei erin. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de olijven en marjoraan toe. Voeg 3 el water toe, leg de deksel op de pan en stoof de prei in 15 min. gaar.

Neem de vis uit de pan en laat even uitlekken. Kneus de tijmblaadjes met nog 1 el van de olie en verdeel over de vis.

Serveer de vis met de prei. Lekker met gestoomde aardappeltjes.

Bereiden ± 35 min.

OLIE OVER?
Schenk de overgebleven olie door een zeef en bewaar in een schone pot of fles en zet de datum erop. Gebruik de olie om opnieuw vis in te bakken of konfijten, bij voorkeur binnen 14 dagen.

PRODUCTIE EN TEKST MERIJN TOL BEELDREDACTIE CARLA HAPPEE, VEERLE POSTEL FOTOGRAFIE/ILLUSTRATIES ISTOCK E.A.

cover delicious 3

Nóg meer delicious.recepten ontvangen? Bestel nummer 3 van delicious. vóór 16:00 uur en krijg deze morgen al thuisgestuurd

vis konfijten