plaattaart met ricotta, tijm en zomerfruit

Deze plaattaart zit vol zomerfruit en verwent zeker 24 gulzige gasten. Maak een mix van hard, zacht, zoet en zuur fruit. Wij gebruiken blauwe bessen, maar bramen, aardbeien of frambozen doen het ook goed in deze lichte cake. 

Probeer ook eens één van deze andere plaattaarten!

ricotta-tijmplaatcake met zomerfruit

taart | 24 personen

200 g boter, op kamertemperatuur
400 g suiker
2 zakjes vanillesuiker
6 eieren
500 g ricotta
350 g bloem, gezeefd
20 g bakpoeder
rasp van 2 (bio)citroenen
3 el tijmblaadjes
500 g pruimen, perzik en/of nectarine, elk in 6 partjes
200 g blauwe bessen
125 g poedersuiker + extra voor erover
bakpapier

Verwarm de oven voor op 180ºC. Leg op een bakplaat een lang vel bakpapier. Teken er een rechthoek van 30×40 cm op. Vouw de randen tot de getekende lijnen terug en omhoog. Zet de hoeken vast met metalen paperclips (zonder kunststofcoating!)

Klop in de keukenmachine of met de mixer de boter, suiker en vanillesuiker romig (dat duurt zeker 10 minuten). Klop een voor een de eieren en vervolgens de ricotta erdoor. Zeef dan de bloem met het bakpoeder boven de kom en schep met 2 el tijmblaadjes en de citroenrasp tot een dik, glad beslag. Schenk het beslag gelijkmatig uit in de papieren vorm. Verdeel de partjes fruit en bessen erover en druk ze licht in het beslag.

Bak de plaatcake in de voorverwarmde oven in ± 30 min. goudbruin en gaar. Laat de cake afkoelen tot kamertemperatuur. Roer in een kom de poedersuiker met 2 el water tot een glad en dik vloeibaar glazuur. Laat het glazuur boven de cake van een vork lopen zodat mooie strepen ontstaan. Strooi de rest van de tijmblaadjes erover als het glazuur nog nat is. Laat het glazuur drogen. Bestrooi de plaattaart vlak voor serveren met poedersuiker en snijd hem in smalle repen.

RECEPT JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE SASKIA VAN OSNABRUGGE STYLING JET KRINGS

plaattaart met zomerfruit en ricotta | delicious