vegetarisch
aantal 4 |
hoofdgerecht |
doordeweeks |
midden-oosters |
Met onze wereldrecepten ben je snel en makkelijk even weg uit eigen land! Vandaag één van onze favorieten: zoete aardappelsoep met gebakken uien.Ook ontzettend lekker: zoete aardappel in tomaten-linzensaus met mangochutney
Ingrediënten
- 4 el zonnebloemolie
- 3 cm gemberwortel geschild, fijngeraspt
- 2 tl specerijen gemalen, bijv. kerrie, kaneel en/of komijn
- 4 tenen knoflook fijngesneden
- 3 el abrikozenjam
- 600 g zoete aardappelen* in blokjes
- 1 winterwortel à 250 g, in plakjes
- 1½ l groentebouillon van tabletten
- 2 uien rood, in ringen
- 3 salieblaadjes in reepjes + salieblad voor erover
- voor erbij: stokbrood met verse roomkaas met verse kruiden als peterselie, bieslook en/of tijm
Instructies
- Verhit in een (soep)pan 2 el olie. Bak de gember, specerijen en helft van de knoflook zachtjes 2 min. Voeg de jam toe en bak nog 1-2 min.
- Schep de aardappelblokjes en de wortel erdoor. Schenk de bouillon in de pan en breng aan de kook. Kook de soep in 15 min. gaar.
- Verhit intussen in een koekenpan de rest van de olie. Bak de uiringen in 8-10 min. goudbruin en krokant. Voeg de resterende knoflook en de salie toe en bak nog 1-2 min. zachtjes zodat de knoflook en salie smaak geven aan de uiringen.
- Pureer de soep met de staafmixer. Voeg zout en peper naar smaak toe. Schep de soep in 4 kommen en maak af met wat uiringen. Garneer met wat salie. Lekker met stokbrood met verse roomkaas waardoor je fijngesneden rode ui en verse kruiden mengt.
Voedingswaarde
* Er zijn verschillende soorten zoete aardappelen; van oranje tot paars en van wit tot oranje vruchtvlees. Mijn voorkeur hebben de knollen met het knaloranje vruchtvlees, en dan vooral omdat ze zo’n geweldig mooie soep geven.
Recept: Janneke Philippi. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Jet Krings. Bereiding: Bart Stuart. Productie: Trudelies Schouten
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!