Het kookboek Fusão is een bijzondere mix van traditie, creativiteit, moderniteit en de eigen twist van Ixta Belfrage.
Na haar eerste kookboek Mezcla laat ze ons nu kennismaken met haar Braziliaanse roots. Fusão betekent ‘fusion’ in het Portugees, en dat zie je terug in de gerechten: Ixta gebruikt traditionele basisrecepten en ingrediënten en tilt ze naar een modern en verrassend niveau. Het resultaat is een toegankelijk kookboek, perfect voor nieuwsgierige beginners die niet bang zijn om nieuwe smaakcombinaties uit te proberen.
Wil jij dit veelzijdige, moderne en creatieve boek ontdekken? Bestel Fusão nu eenvoudig bij bol.com!

Zoete-aardappelgnocchi met gekruide aubergineragout
aantal 2 | hoofdgerecht | 5 mei, doordeweeks, herfst, winter | fusion, italiaans, mediterraan | glutenvrij, vegetarisch
Ixta : "In Brazilië is batata doce (zoete aardappel) de variëteit met roze schil en geel vruchtvlees. Deze wordt soms Japanse zoete aardappel genoemd of rode zoete aardappel. Dit is de soort die ik vroeger at en lekker vind; hij is minder zoet dan de oranje variëteit. Voor het binden van de gnocchi en om ze glutenvrij te houden, heb ik masa harina gebruikt, een soort genixtamaliseerd (behandeld tegen schadelijke schimmel) maismeel dat in de Mexicaanse keuken wordt gebruikt. Geen traditioneel Braziliaans ingrediënt, maar het doet het heel goed hier, en het houdt de gnocchi glutenvrij."
Ingrediënten
Gnocci
- 500 g zoete aardappel roze schil, geel vruchtvlees
- 1 eidooier
- 50 g masa harina
- ½ tl fijn zeezout
- flink wat versgemalen peper
- flink wat versgeraspte nootmuskaat
Ragout
- 2 aubergines ca. 500 g
- 10 g verse basilicumblaadjes plus extra voor eroverheen
- 2 el olijfolie plus extra voor het invetten
- 15 g gezouten boter
- 1½ el tomatenpuree
- 1 teen knoflook geperst
- ¾ tl mild kerriepoeder
- ¼ tl fijn zeezout
- ¼ tl chilivlokken
- flink wat versgemalen peper
- flink wat versgeraspte nootmuskaat
Voor eroverheen
- geraspte Parmezaanse kaas (of vegetarisch alternatief)
- geraspte schil van 1 biologische citroen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Snijd de zoete aardappels met schil en al in stukken van 170 g. Halveer de aubergines in de lengte. Bestrijk de gesneden kanten met olie en leg ze met de platte kanten op een bakplaat, met de aardappels.
- Bak 45–50 minuten, tot de aubergines zacht en onderop goed bruin zijn en de zoete aardappelstukken helemaal gaar zijn.
- Snijd de aardappelstukken open en laat ze afkoelen. Maak intussen de ragout. Schep het auberginevruchtvlees uit de schil en in een grote koekenpan (gooi de schil weg). Voeg de rest van de ragoutingrediënten toe en zet de pan op middelhoog vuur. Bak al roerend 4 minuten, haal van het vuur en zet opzij.
- Schep het vruchtvlees van de zoete aardappel in een kom (gooi de schil weg) en prak tot er geen harde stukjes meer in zitten. Je hebt dan ongeveer 300 gram puree. Roer de eidooier, masa harina, het zout, de peper en nootmuskaat er goed door.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier. Vet het bakpapier in met wat olijfolie. Vorm met twee eetlepels ovale gnocchi van de aardappelpuree en leg die op de bakplaat.
- Breng een pan goed gezouten water aan de kook. Draai het vuur laag zodat het net kookt, voeg de gnocchi toe en kook ongeveer 4 minuten, tot ze boven komen drijven.
- Schep de gnocchi met een schuimspaan uit de pan en in de pan met ragout, en schenk er 100 gram van het kookwater bij. Zet de pan op middelhoog vuur en kook een paar minuten; roer af en toe, tot de gnocchi en saus goed gemengd zijn.
- Maak af met geraspte parmezaanse kaas, citroenschil, peper, nootmuskaat, extra basilicum, een scheutje olie en eventueel wat zoutvlokken als je wilt.
Voedingswaarde
Tip:
Japanse of rode zoete aardappels zijn te koop bij sommige groenteboeren
en in Caraïbische winkels. Gebruik gewone oranje zoete aardappels als je
ze niet kunt vinden.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Lees ook: gnocchi van kikkererwten met harissa-zalmforel, gebakken gnocchi met broccoli, krokant broodkruim en ei