Met de juiste smaakmakers in je voorraadkast kun je in no time een rondje rond de wereld maken. Met kokosmelk, rode currypasta en vissaus is de eerste stop: Thailand!
Voor nog meer werelds comfortfood sla je het maart-nummer open van delicious. We geven je een waanzinnig recept voor lamscurry uit India, een kip-burritobowl uit Mexico en venkelcitroen-risotto uit Italië. Bestel het magazine hier.
glutenvrij, lactosevrij
aantal 4 |
hoofdgerecht |
|
thais |
glutenvrij, lactosevrij
De rode curry haal je uit een potje. Is dat valsspelen? Nee hoor, want daarna versterk je de smaken met limoenblaadjes, vissaus en spicy pepers.
Ingrediënten
- 250 g jasmijnrijst
- 2 el olie
- 1 grote rode ui, in dikke halve ringen
- 100 g Thaise rode currypasta
- 400 ml kokosmelk (1 blik)
- 3 jeruk purutblaadjes, gekneusd
- 250 g kousenband, in 5 cm-stukken (of neem sperziebonen)
- 2 el limoensap + limoenpartjes, voor erbij
- 1 el vissaus
- 1 tl bruine suiker
- 800 g zalmfilet (4 stuks)
- 1 bosje Thaise basilicum, blaadjes geplukt
- 1 bosje koriander, blaadjes geplukt
- 1 rode chilipeper, in ringetjes
Instructies
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Verhit intussen 1 el olie in een grote diepe koekenpan op middelhoog vuur. Bak de ui, af en toe omscheppend ± 2 min. goudbruin. Voeg de currypasta toe en bak al roerend ± 1 min. mee. Roer de kokosmelk, jeruk perut, 60 ml water en de kousenband erdoor. Breng aan de kook, zet het vuur laag en kook af en toe roerend ± 5 min. Roer het limoensap, de vissaus en suiker erdoor en laat ± 5 min. zachtjes koken.
- Verhit intussen de resterende olie in een grote koekenpan op hoog vuur. Bak de zalm aan één kant in 3-4 min. goudbruin. Draai de filets om en leg ze, met de gebakken kant naar boven, in de pan met de saus. Kook op laag vuur ± 5 min. tot de zalm gaar maar vanbinnen rosé is. Haal het jeruk perut-blad eruit en roer bijna alle basilicum en koriander erdoor.
- Schep de rijst in 4 kommen, daarop de saus en dan de zalm. Strooi de extra kruiden en chili erover. Serveer met de limoenpartjes.
Voedingswaarde
calorieën: 981kcal
eiwit: 49g
vet: 59g
koolhydraten: 61g
RECEPTEN LUCY NUNES FOTOGRAFIE NIGEL LOUGH STYLING DAVID MORGAN.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!