aantal 4 |
lunchgerecht, voorgerecht |
doordeweeks |
aziatisch |
Paksoi is een heerlijke bladgroente met lekkere bite omdat de stelen zo knapperig zijn. Het heeft een heel milde koolsmaak, is overal te koop en in veel gerechten te gebruiken, zoals in dit lunchgerecht met pittige paksoi en makreel. Heb je makreel wel eens gerookt in groene thee? Het geeft een hele subtiele rooksmaak!
Ingrediënten
- 300 g makreelfilets gerookt
- 1 paksoi
- 1 el sesamolie
- 1 teentje knoflook fijngesneden
- ½ rode peper zaadlijsten en zaad verwijderd, fijngesneden
- 1 el maanzaad*
- stukje gember van 3 cm, fijngesneden
- 1 el sojasaus
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175°C. Verpak de makreel in aluminiumfolie en leg 10-12 min. in de oven om door te warmen.
- Snijd de wortelaanzet van de paksoi af, zodat alle bladeren los zijn. Was ze voorzichtig en laat goed uitlekken in een vergiet.
- Verwarm in een ruime koekenpan of wok op laag vuur de sesamolie. Voeg de knoflook, peper, maanzaad, gember en paksoi toe en bak op laagste vuur enkele min., zodat het net wat zachter is maar nog genoeg beet heeft. Voeg de soja en naar smaak nog evt. wat zout toe.
- Serveer de paksoi met de warme makreel.
Voedingswaarde
* Maanzaad is bij de toko en natuurwinkel, sommige mediterrane supermarkten en delicatessenwinkels te koop.
Dit kan ook met paksoi:
- Halveer kleine paksoi en bestrijk met een mengsel van olie, fijngesneden rode peper, gember en knoflook. Rooster in een hete grillpan totdat het net wat zachter en goudbruin is. Lekker bij vis.
- Voeg grof gesneden paksoi en peultjes toe aan kippensoep met mihoen. Breng extra op smaak met sojasaus en een klein beetje vissaus.
- Roerbak flink wat paddenstoelen met gember en knoflook en fijngesnedeen rode peper en voeg, als de paddenstoelen zacht zijn, grof gesneden paksoi toe Laat nog kort bakken en breng op smaak met een beetje rijstazijn en sojasaus.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!