glutenvrij, lactosevrij
aantal 6 |
bijgerecht |
familietijd, feestdagen, feestelijk, kerst, weekend, winter, zomer |
internationaal |
glutenvrij, lactosevrij
Tuurlijk kun je aardappels koken. Of poffen. Of als schijfjes bakken in een pan. Maar daar wil je niets meer van weten zodra je dit hebt geproefd. Krokanter dan dit wordt het niet en dit recept zal je niet snel vervelen. Het geheim? Eendenvet en baking soda. Die zorgen er samen voor dat de aardappels niet alleen een heerlijk diepe smaak krijgen, maar ook perfect crispy worden aan de buitenkant, en fluweelzacht vanbinnen. Deze krokante aardappels uit ALL FIRED UP kun je heel goed een dag van tevoren maken, stop in dat geval voor de één na laatste stap. Bak de aardappels op het moment suprême af in een flink hete oven.
voorbereiding10 minutes minutes
kooktijd1 hour hour
totale tijd1 hour hour 10 minutes minutes
ingrediënten
- 2 kg kruimige aardappels, biologisch
- 6 g baking soda
- 1 tl fijn zout
- 5 el eendenvet
- 2 el olijfolie
- 4 tenen knoflook
- 5 takjes tijm
- 5 takjes rozemarijn
- 8 blaadjes salie
- 11⁄2 el grof zeezout
- 8 strips bacon
- 2 el honing
instructies
- Was de aardappels en snijd in stukken van 3×3 cm. Breng water aan de kook in je grootste pan, voeg baking soda en zout toe.
- Snijd de knoflooktenen in dunne plakjes. Verwarm in een sauspan de vetten, en laat daarin de knoflook lichtbruin kleuren. Hak ondertussen ook tijm, rozemarijn en salie fijn en houd apart. Giet het vet af, zodat de knoflook er uit is. Voeg nu de kruiden toe aan het warme vet en laat zo staan.
- Voeg de aardappels toe aan het water en laat 15-20 minuten koken, totdat je er prima met een vork in kunt prikken. Giet af en laat 5 minuten uitdampen in de pan, zodat de aardappels droger worden. Voeg nu het vet met de kruiden en het zeezout toe aan de grote pan. Doe de deksel op de pan en schud een paar keer hard, zodat de aardappels lichtelijk uit elkaar vallen en er een dunne laag puree ontstaat aan de binnenkant van de pan.
- Verwarm je heteluchtoven voor op 205 graden, met een bakplaat er in.
- Eenmaal op temperatuur neem je de warme plaat uit de oven, bedekt deze met bakpapier en stort de aardappels hierover uit. Zorg dat er ruimte is tussen de aardappels, zodat de hete lucht er tussendoor kan. Schep ook de laag puree uit de pan en verdeel dit over de aardappels: dit wordt straks lekker krokant.
- Zet de aardappels zo’n 50 minuten in de oven, met regelmatig keren zodat ze gelijkmatig garen. Rond de laatste 20 minuten voeg je de bacon in stukjes toe, samen met de honing. Laat de aardappels net zo lang in de oven totdat jij ze krokant genoeg vindt – misschien hebben ze dus wat langer nodig – en serveer met extra honing en zout on the side.
auteur: delicious.
Dit recept is afkomstig uit het BBQ e-book ALL FIRED UP, over barbecue en bijzaken.
RECEPTUUR, FOTOGRAFIE, BEREIDING: JOY BOUWMEESTER.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!