Mocht je graag een vegetarische lasagne willen maken, dan is dit exemplaar met paddenstoelen hét perfecte recept. Met gedroogd eekhoorntjesbrood geef je lasagne een UMAMI-boost!
Vegetarische lasagne met paddenstoelen
vegetarisch
aantal 6 |
hoofd, hoofdgerecht |
doordeweeks, familietijd, najaar, winter |
internationaal, italiaans |
vegetarisch
Herfstfavorieten als lasagne, pilav, curry en bolognesesaus maak je heel makkelijk vega of vegan. Gebruik extra veel groenten, peulvruchten, kruiden en specerijen en herontdek comfort food vol smaak.
Kookgerei
- grote ovenschaal (2½ l inh.)
Ingrediënten
- 40 g gedroogde porcini, eekhoorntjesbrood
- 100 ml extra vergine olijfolie
- 2 uien, fijngesneden
- 4 tenen knoflook, fijngesneden
- 1 el venkelzaad
- 800 g gemengde paddenstoelen, in dunne plakjes
- 130 g boter, in blokjes
- 3 el tomatenpuree
- 500 ml pastasaus met basilicum
- 1 takje rozemarijn, naaldjes gerist
- en fijngesneden
- 500 ml groentebouillon
- 80 g bloem
- 1 l lauwwarme melk
- 60 g Parmezaanse kaas, fijn geraspt
- 375 g verse lasagnevellen
- 180 g in stukjes gescheurde mozzarella
Instructies
- Snijd de gedroogde porcini klein en week ze tot gebruik in 375 ml kokendheet water. Verhit de olie in een braadpan op halfhoog vuur. Schep hierin de uien 6-8 min. om tot ze glazig zijn, zonder ze te laten kleuren.
- Voeg de knoflook en het venkelzaad toe en schep ± 2 min. om tot de knoflook gaar is. Voeg de verse paddenstoelen met 50 g van de boter toe en bak ze ± 10 min. tot ze licht kleuren. Voeg de tomatenpuree, de geweekte porcini, het weekvocht, de pastasaus, rozemarijn, bouillon en wat zout en peper toe. Draai het vuur laag en laat de saus ± 45 min. inkoken.
- Smelt de resterende 80 g boter in de steelpan op laagvuur. Strooi de bloem erover en bak al roerend ± 1 min. zonder te laten kleuren. Voeg geleidelijk onder voortdurend roeren de melk toe, zodat je een bechamelsaus* zonder klontjes krijgt. Laat ± 5 min. inkoken.
- Roer de Parmezaanse kaas en wat zout en peper erdoor en neem van het vuur. Verwarm de oven voor op 180°C.
- Spreid een paar lepels van de paddenstoelensaus uit over de bodem van de ovenschaal. Leg er een laagje op maat gesneden lasagnevellen op. Spreid daar 250 ml bechamel over uit, gevolgd door een laag paddenstoelensaus. Herhaal deze lagen en eindig met een laag bechamel.
- Strooi de mozzarella erover. Zet de ovenschaal op een bakplaat in de oven en bak de lasagne ± 40 min. Verhoog de oventemperatuur tot 200°C en laat de lasagne in ± 10 min. goudbruin kleuren. Haal hem uit de oven en laat ± 10 min. losjes afgedekt met alumiumfolie rusten voor je hem serveert.
Voedingswaarde
calorieën: 843kcal
eiwit: 29g
vet: 51g
koolhydraten: 65g
Recept: Phoebe Wood,
Fotografie: Chris Court,
Styling: Kirsten Jenkins
Fotografie: Chris Court,
Styling: Kirsten Jenkins
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Bekijk ook: vegetarische lasagne: 12 toppers waar we gek op zijn