Herfstfavorieten als lasagne, pilav, curry en bolognesesaus maak je heel makkelijk vega of vegan. Gebruik extra veel groenten, peulvruchten, kruiden en specerijen en herontdek comfort food vol smaak.
Kooktijd1 hourhour10 minutesminutes
oven30 minutesminutes
Kookgerei
grote ovenschaal (2½ l inh.)
Ingrediënten
40ggedroogde porcini,eekhoorntjesbrood
100mlextra vergine olijfolie
2uien,fijngesneden
4tenenknoflook,fijngesneden
1elvenkelzaad
800ggemengde paddenstoelen,in dunne plakjes
130gboter,in blokjes
3eltomatenpuree
500mlpastasaus met basilicum
1takje rozemarijn,naaldjes gerist
en fijngesneden
500mlgroentebouillon
80gbloem
1llauwwarme melk
60gParmezaanse kaas,fijn geraspt
375gverse lasagnevellen
180gin stukjes gescheurde mozzarella
Instructies
Snijd de gedroogde porcini klein en week ze tot gebruik in 375 ml kokendheet water. Verhit de olie in een braadpan op halfhoog vuur. Schep hierin de uien 6-8 min. om tot ze glazig zijn, zonder ze te laten kleuren.
Voeg de knoflook en het venkelzaad toe en schep ± 2 min. om tot de knoflook gaar is. Voeg de verse paddenstoelen met 50 g van de boter toe en bak ze ± 10 min. tot ze licht kleuren. Voeg de tomatenpuree, de geweekte porcini, het weekvocht, de pastasaus, rozemarijn, bouillon en wat zout en peper toe. Draai het vuur laag en laat de saus ± 45 min. inkoken.
Smelt de resterende 80 g boter in de steelpan op laagvuur. Strooi de bloem erover en bak al roerend ± 1 min. zonder te laten kleuren. Voeg geleidelijk onder voortdurend roeren de melk toe, zodat je een bechamelsaus* zonder klontjes krijgt. Laat ± 5 min. inkoken.
Roer de Parmezaanse kaas en wat zout en peper erdoor en neem van het vuur. Verwarm de oven voor op 180°C.
Spreid een paar lepels van de paddenstoelensaus uit over de bodem van de ovenschaal. Leg er een laagje op maat gesneden lasagnevellen op. Spreid daar 250 ml bechamel over uit, gevolgd door een laag paddenstoelensaus. Herhaal deze lagen en eindig met een laag bechamel.
Strooi de mozzarella erover. Zet de ovenschaal op een bakplaat in de oven en bak de lasagne ± 40 min. Verhoog de oventemperatuur tot 200°C en laat de lasagne in ± 10 min. goudbruin kleuren. Haal hem uit de oven en laat ± 10 min. losjes afgedekt met alumiumfolie rusten voor je hem serveert.
Voedingswaarde
calorieën: 843kcal
eiwit: 29g
vet: 51g
koolhydraten: 65g
auteur: delicious.
Recept: Phoebe Wood, Fotografie: Chris Court, Styling: Kirsten Jenkins