vegan bánh mì met tofoe & wortel-sesamsalade

Banh mi met gemarineerde tofu-crop

In de top 10 broodjes die we elke week wel willen eten: bánh mì. Deze Vietnamese baguette barst uit zijn voegen van smaak. De naam komt uit het Vietnamees, waar “bánh” brood of gebak betekent, en “mì” een afkorting is van het Franse woord “pain de mie”, ofwel witbrood.

Stiekem klinkt het ook gewoon heel schattig, ‘mì’ als een broodje dat helemaal ‘van mij’ is, zo lekker dat je het met niemand wil delen. In Vietnam eet je bánh mì op elk moment van de dag, maar het is vooral populair als ontbijt of snelle lunch.

Broodje melting pot

De geschiedenis van bánh mì gaat terug naar de Franse koloniale tijd in Vietnam, toen de baguette werd geïntroduceerd. Door de jaren heen hebben de Vietnamezen hun eigen draai gegeven aan dit Franse brood en het verrijkt met lokale ingrediënten.

De vulling is meestal op basis van gegrild vlees zoals varkensvlees of kip. Maar eerst moet er paté op! Evenals een royale portie verse kruiden zoals koriander en munt, en lekker veel ingelegde groenten. Denk aan zoetzure wortelen, daikon en komkommer. Erbij; een pittige mayonaise die het broodje helemaal afmaakt.

Vegan bánh mì

veganistisch
aantal 4 | lunchgerecht, snack | | vietnamees | vegan
Als veganist kun je nu in je handen wrijven, want eindelijk is er nu een banh mi recept dat niet onderdoet voor de Vietnamese klassieker met vlees.
kooktijd30 minutes
totale tijd30 minutes

ingrediënten

  • 500 g stevige tofoe, uitgelekt
  • 5 el sojasaus
  • 1 limoen
  • 6 el groene chilisaus
  • 150 g worteljulienne
  • 1/2 komkommer
  • 1 rode paprika
  • 2 el sesamolie
  • 3 el zonnebloemolie
  • 1 groot stokbrood
  • handvol eikenbladsla
  • 1 bosje koriander
  • 50 g gezouten (vlies)pinda’s

instructies

  • Snijd de tofoe in 12 plakken en dep droog met keukenpapier. Klop een marinade van 3 el sojasaus, het sap van 1 limoen en 2 el chilisaus. Schep de tofoe erdoor en marineer kort.
  • Doe de wortel in een schaal. Snijd de komkommer in halve maantjes en de paprika in blokjes. Schep de komkommer en paprika met de sesamolie en de resterende 2 el sojasaus door de wortel. Breng op smaak met peper.
  • Verhit de olie in een koekenpan. Neem de tofoe uit de marinade en bak in 2 min. per kant bruin. Snijd het stokbrood in 4 stukken en snijd open. Beleg de stukken stokbrood met de sla, wat wortelsalade en de tofoe. Garneer met wat koriander en pinda’s.
Voedingswaarde:
calorieën: 604kcal
|
eiwit: 25g
|
vet: 28g
|
koolhydraten: 60g
auteur: delicious.
RECEPT, FOTOGRAFIE, STYLING, BEREIDING: STUDIO PHILIPPI | ACHTERGROND FOTOGRAFIE: CHANTAL ARNTS.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Maak ook: saffraanrijst met cashewnoten

Banh mi met gemarineerde tofu-crop
RECEPT, FOTOGRAFIE, STYLING, BEREIDING: STUDIO PHILIPPI | ACHTERGROND FOTOGRAFIE: CHANTAL ARNTS.