aantal 12 |
dessert, nagerecht |
feestelijk, weekend |
internationaal |
Deze goddelijke ananas-meringuetaart komt uit het vegan bakboek van onze eigen culi redacteur Dosia Brewer. Dosia: “Een variant op citroen-meringue met ananas! Het schuim is royaal dus je kunt er ook een klassieke meringuetaart met mooie pieken van maken.”
Ontdek hier alles over haar geweldige vegan bakboek: Dosia bakt vegan
Ontdek hier alles over haar geweldige vegan bakboek: Dosia bakt vegan
Ingrediënten
- 210 g bloem
- 25 g suiker
- 70 ml neutrale plantaardige olie
- 2 druppels sesamolie
voor de vulling
- 10 plakken verse ananas = ongeveer het vruchtvlees van 1 ananas
- 160 g vegan boter doe er evt. wat druppels geroosterde-sesamolie bij*
- 25 g suiker voor de vulling + 25 g suiker voor de ananas
- 1 l ananassap
- sap van 4 en rasp van 2 biocitroenen (houd 2 tl sap apart voor het schuim)
- 60 g maïzena
- 1 tl agar-agar
- 250 ml haverroom of sojaroom
- 2 el wortelsap
ook nodig
- springvorm van ± 22 cm Ø ingevet, bodem bekleed met bakpapier; blindbakvulling, crème-brûléebrander
- Voor het vegan schuim:
- 60 ml aquafaba
- 60 g fijne kristalsuiker
- 2 tl citroensap achtergehouden van de vulling
Instructies
- Meng voor het deeg de bloem, suiker en een snuf zout en wrijf beide oliesoorten erdoor. Roer er ± 40 ml water door zodat het een kneedbaar deeg wordt. Voeg dan telkens 1 el koud water toe tot je een soepel deeg hebt. Laat afgedekt ± 30 min. rusten op het aanrecht.
- Verhit de oven voor op 180°C.
- Rol het deeg uit tussen 2 vellen bakpapier en bekleed de vorm ermee. De zijkant mag zo’n 5 cm hoog zijn. Leg een vel bakpapier in de vorm en vul met blindbakvulling. Bak ± 15 min., verwijder de vulling en het papier en bak nog 10-15 min. of tot het deeg licht- bruin is. Neem de vorm uit de oven en laat het deeg helemaal afkoelen.
- Houd 5 plakken ananas apart en snijd de rest van de ananas in stukjes. Verhit 15 g boter in de koekenpan en bak de ananasstukjes met 1 el suiker al omscheppend tot het gaat karamelliseren. Neem ze uit de pan en bak ook de plakken ananas met 15 g boter en 1 el suiker aan beide kanten iets bruin. Laat afkoelen.
- Houd 30 ml van het ananassap apart. Kook de rest samen met het citroensap in tot ± 1 liter. Maak in een kom een papje van het achtergehouden sap, de maïzena, agar-agar, rest van de suiker en een snuf zout. Meng er een beetje van het ingekookte ananassap door en roer dit dan met een garde snel door de rest van het ingekookte sap in de pan. Voeg de haverroom en het wortelsap toe en blijf roeren tot het ananasmengsel dik wordt en bindt. Neem van het vuur, voeg de rest van de boter en de citroenrasp toe en roer tot alles goed door.
- Proef of de vulling zoet genoeg is en roer er eventueel wat extra suiker door. Laat iets afkoelen. Verdeel de afgekoelde ananasstukjes over de bodem van de vorm en schenk er voorzichtig de iets afgekoelde vulling over. Laat afkoelen en opstijven in de koelkast. Verdeel de plakken ananas over de koude citroen-ananasvulling.
- Maak ± 1 uur voor het serveren de kom en de kloppers van de mixer vetvrij met de helft van het achtergehouden citroensap. Klop de aquafaba met de rest van het citroensap tot zachte pieken. Voeg al kloppend lepel voor lepel de suiker toe, wacht even tussen de lepels door, en blijf kloppen tot er stijve, glanzende pieken ontstaan. Schep het schuim op de taart en strijk uit tot een ronde vorm of pieken. Brand voorzichtig met de crème-brûléebrander.
Voedingswaarde
* Vegan boter
Dosia geeft in haar boek Dosia bakt vegan een recept om zelf vegan boter te maken, maar je kunt ook plantaardige margarine nemen en daar een paar druppels geroosterde-sesamolie bij doen.
Het wonder van aquafaba
Aquafaba is de chique, door het Latijn geïnspireerde, naam voor kookwater van kikkererwten. Je komt het nu overal tegen in vegan blogs en boeken, maar dat het bruikbaar is als vervanger van eiwit is pas een paar jaar geleden ontdekt! Tijdens het koken komt eiwit en zetmeel uit de kikkererwten in het kookwater. Dit eiwitrijke kookwater kan in gerechten vaak net zo gebruikt worden als het wit van kippeneieren.
Heb je deze vegan meringue op basis van aquafaba ook al geprobeerd?
De meest spectaculaire toepassing is om het luchtig of stijf te kloppen zodat je er schuim, pavlova en topping voor taart mee kunt maken. Je kunt het ook inzetten voor luchtige chocolademousse of mayonaise, of voor luchtigheid in je beslag of deeg. Aquafaba werkt ook als bindmiddel in cakes en koekjes. Naar hoe het precies werkt, wordt nog veel onderzoek gedaan. Kant-en-klare aquafaba is nog niet te koop, dus als je veel bakt, zul je flink veel kikkererwtenkookwater moeten overhouden. Je kunt ook het uitlekvocht van een pot of blik biologische kikkererwten gebruiken. Recept: Dosia Brewer. Styling: Cyn Ferdinandus. Bereiding: Victor de Launay, Jacqueline Pietrowski. Fotografie: Erik van Lokven
Dosia geeft in haar boek Dosia bakt vegan een recept om zelf vegan boter te maken, maar je kunt ook plantaardige margarine nemen en daar een paar druppels geroosterde-sesamolie bij doen.
Het wonder van aquafaba
Aquafaba is de chique, door het Latijn geïnspireerde, naam voor kookwater van kikkererwten. Je komt het nu overal tegen in vegan blogs en boeken, maar dat het bruikbaar is als vervanger van eiwit is pas een paar jaar geleden ontdekt! Tijdens het koken komt eiwit en zetmeel uit de kikkererwten in het kookwater. Dit eiwitrijke kookwater kan in gerechten vaak net zo gebruikt worden als het wit van kippeneieren.
Heb je deze vegan meringue op basis van aquafaba ook al geprobeerd?
De meest spectaculaire toepassing is om het luchtig of stijf te kloppen zodat je er schuim, pavlova en topping voor taart mee kunt maken. Je kunt het ook inzetten voor luchtige chocolademousse of mayonaise, of voor luchtigheid in je beslag of deeg. Aquafaba werkt ook als bindmiddel in cakes en koekjes. Naar hoe het precies werkt, wordt nog veel onderzoek gedaan. Kant-en-klare aquafaba is nog niet te koop, dus als je veel bakt, zul je flink veel kikkererwtenkookwater moeten overhouden. Je kunt ook het uitlekvocht van een pot of blik biologische kikkererwten gebruiken. Recept: Dosia Brewer. Styling: Cyn Ferdinandus. Bereiding: Victor de Launay, Jacqueline Pietrowski. Fotografie: Erik van Lokven
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!