aantal 12 | dessert, nagerecht | feestelijk, weekend | internationaal |
Deze goddelijke ananas-meringuetaart komt uit het vegan bakboek van onze eigen culi redacteur Dosia Brewer. Dosia: “Een variant op citroen-meringue met ananas! Het schuim is royaal dus je kunt er ook een klassieke meringuetaart met mooie pieken van maken.”
Ontdek hier alles over haar geweldige vegan bakboek: Dosia bakt vegan
Voorbereiding:50 minuten
Kooktijd:30 minuten
afkoelen4 uur
Totale tijd:5 uur 20 minuten
* Vegan boter
Dosia geeft in haar boek Dosia bakt vegan een recept om zelf vegan boter te maken, maar je kunt ook plantaardige margarine nemen en daar een paar druppels geroosterde-sesamolie bij doen.
Het wonder van aquafaba
Aquafaba is de chique, door het Latijn geïnspireerde, naam voor kookwater van kikkererwten. Je komt het nu overal tegen in vegan blogs en boeken, maar dat het bruikbaar is als vervanger van eiwit is pas een paar jaar geleden ontdekt! Tijdens het koken komt eiwit en zetmeel uit de kikkererwten in het kookwater. Dit eiwitrijke kookwater kan in gerechten vaak net zo gebruikt worden als het wit van kippeneieren.
Heb je deze vegan meringue op basis van aquafaba ook al geprobeerd?
De meest spectaculaire toepassing is om het luchtig of stijf te kloppen zodat je er schuim, pavlova en topping voor taart mee kunt maken. Je kunt het ook inzetten voor luchtige chocolademousse of mayonaise, of voor luchtigheid in je beslag of deeg. Aquafaba werkt ook als bindmiddel in cakes en koekjes. Naar hoe het precies werkt, wordt nog veel onderzoek gedaan. Kant-en-klare aquafaba is nog niet te koop, dus als je veel bakt, zul je flink veel kikkererwtenkookwater moeten overhouden. Je kunt ook het uitlekvocht van een pot of blik biologische kikkererwten gebruiken.
Recept: Dosia Brewer. Styling: Cyn Ferdinandus. Bereiding: Victor de Launay, Jacqueline Pietrowski. Fotografie: Erik van Lokven
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
(c) delicious. nederland | vegan ananas-meringuetaart uit Dosia bakt vegan