vada pav

vada pav
RECEPTEN: EMMA KNOWLES | FOTOGRAFIE: MARK ROPER | STYLING: DAVID MORGAN.
vegetarisch
aantal 4 |
hoofdgerecht |
|
indiaas |
vegetarisch
Deze vada pav, oftewel Bombayburgers,met gefrituurde aardappelkoeken bewijzen dat een dubbele dosis carbs perfect kan werken. Je serveert ze met twee sauzen: friszure korianderrelish en chili-kokos-chutney. Gebakken chilipepers geven extra pit.
Kooktijd1 hour
Totale tijd1 hour

Kookgerei

  • ook nodig: staafmixer met hakbakje

Ingrediënten

  • 400 g kruimige aardappels geschild, in blokjes
  • 1 el kokosolie
  • 1 tl zwarte mosterdzaad
  • 10-12 kerrieblaadjes (toko)
  • 3 cm gember, geraspt
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 6 groene chilipepers, waarvan 2 fijngesneden
  • ¾ tl kurkumapoeder
  • sap van ½ limoen
  • zonnebloemolie, om in te frituren
  • 100 g kikkererwtenmeel
  • ¼ tl baksoda
  • 40 g boter, op kamertemperatuur
  • 4 zachte broodjes, opengesneden
  • limoenpartjes, voor erbij

korianderrelish

  • ½ bosje koriander, blaadjes geplukt + extra voor erbij
  • ½ bosje munt, blaadjes geplukt + extra voor erbij
  • 2 groene chilipepers, fijngesneden
  • 1 teen knoflook
  • ½ tl gemalen komijnzaad
  • sap van 2 limoenen

chili-kokoschutney

  • 1 el kokosolie
  • 10 tenen knoflook, gekneusd
  • 90 g geraspte kokos
  • 2 el sesamzaad
  • 2 tl chilipoeder, of naar smaak

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor de korianderrelish met ½ tl zout in het hakbakje van de staafmixer en mix tot een gladde relish.
  • Verhit de kokosolie voor de chili-kokoschutney in een koekenpan op matig tot hoog vuur. Bak hierin de gekneusde knoflooktenen 2-3 min. onder af en toe omscheppen tot ze lichtbruin kleuren. Voeg de geraspte kokos en het sesamzaad toe en rooster ze 2-3 min. onder af en toe omscheppen. Voeg het chilipoeder en ½ tl zout toe. Giet het mengsel in het hakbakje van de staafmixer en maal fijn.
  • Breng de aardappels in een steelpan met koud water en zout aan de kook. Kook ze in 12-15 min. gaar. Giet af en vang daarbij 1 el van het kookwater op.
  • Verhit intussen 1 el kokosolie in een grote koekenpan op matig vuur en bak hierin het mosterdzaad ± 30 sec. tot het opspringt in de pan. Voeg de kerrieblaadjes toe en bak ze in ± 30 sec. krokant. Voeg de gember, knoflook en fijngesneden chilipepers toe. Schep ± 1 min. om tot de aroma’s vrijkomen. Neem de pan van het vuur. Voeg de aardappels + 1 el kookwater, ½ tl kurkuma, het limoensap en zout en peper naar smaak toe. Prak tot een grove puree. Laat de puree afkoelen tot je hem kunt hanteren en vorm er dan met vochtige handen 4 burgers van.
  • Schenk een grote (frituur)pan voor de helft vol met olie en verhit die tot 180°C (gebruik een keukenthermometer of wacht tot een blokje oud brood goudbruin erin kleurt).
  • Klop in een kom het kikkererwtenmeel, de resterende ¼ tl kurkuma, de baksoda, ½ tl zout en 185 ml koud water tot een glad, dun beslag; leng het zo nodig aan met een scheutje water. Haal de aardappelburgers door het beslag en frituur ze onder af en toe keren in 4-5 min. goudbruin en knapperig. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Frituur de 4 hele chilipepers in de hete olie tot ze blaren krijgen en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Smelt intussen de boter in een grote koekenpan op matig tot hoog vuur. Rooster de broodjes op de snijvlakken ± 1 min. Bestrijk de getoaste snijvlakken met de korianderrelish. Beleg elk broodje met een aardappelburger en schep hierop wat chili-kokoschutney, een gebakken peper en toefjes koriander en munt. Serveer met limoenpartjes.

Voedingswaarde

calorieën: 637kcal
eiwit: 13g
vet: 37g
koolhydraten: 57g
auteur: delicious.
TIP In een goed afgesloten potje blijven de relish en chutney 1 week goed in de koelkast, al zal de relish licht verkleuren.

RECEPTEN: EMMA KNOWLES | FOTOGRAFIE: MARK ROPER | STYLING: DAVID MORGAN.

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!