Deze vada pav, oftewel Bombayburgers,met gefrituurde aardappelkoeken bewijzen dat een dubbele dosis carbs perfect kan werken. Je serveert ze met twee sauzen: friszure korianderrelish en chili-kokos-chutney. Gebakken chilipepers geven extra pit.
Kooktijd1 hourhour
Totale tijd1 hourhour
Kookgerei
ook nodig: staafmixer met hakbakje
Ingrediënten
400gkruimige aardappelsgeschild, in blokjes
1elkokosolie
1tlzwarte mosterdzaad
10-12kerrieblaadjes(toko)
3cmgember,geraspt
2tenenknoflook,fijngesneden
6groene chilipepers,waarvan 2 fijngesneden
¾tlkurkumapoeder
sap van ½ limoen
zonnebloemolie,om in te frituren
100gkikkererwtenmeel
¼tlbaksoda
40gboter,op kamertemperatuur
4zachte broodjes,opengesneden
limoenpartjes,voor erbij
korianderrelish
½bosje koriander,blaadjes geplukt + extra voor erbij
½bosje munt,blaadjes geplukt + extra voor erbij
2groene chilipepers,fijngesneden
1teenknoflook
½tlgemalen komijnzaad
sap van 2 limoenen
chili-kokoschutney
1elkokosolie
10tenenknoflook,gekneusd
90ggeraspte kokos
2elsesamzaad
2tlchilipoeder,of naar smaak
Instructies
Doe alle ingrediënten voor de korianderrelish met ½ tl zout in het hakbakje van de staafmixer en mix tot een gladde relish.
Verhit de kokosolie voor de chili-kokoschutney in een koekenpan op matig tot hoog vuur. Bak hierin de gekneusde knoflooktenen 2-3 min. onder af en toe omscheppen tot ze lichtbruin kleuren. Voeg de geraspte kokos en het sesamzaad toe en rooster ze 2-3 min. onder af en toe omscheppen. Voeg het chilipoeder en ½ tl zout toe. Giet het mengsel in het hakbakje van de staafmixer en maal fijn.
Breng de aardappels in een steelpan met koud water en zout aan de kook. Kook ze in 12-15 min. gaar. Giet af en vang daarbij 1 el van het kookwater op.
Verhit intussen 1 el kokosolie in een grote koekenpan op matig vuur en bak hierin het mosterdzaad ± 30 sec. tot het opspringt in de pan. Voeg de kerrieblaadjes toe en bak ze in ± 30 sec. krokant. Voeg de gember, knoflook en fijngesneden chilipepers toe. Schep ± 1 min. om tot de aroma’s vrijkomen. Neem de pan van het vuur. Voeg de aardappels + 1 el kookwater, ½ tl kurkuma, het limoensap en zout en peper naar smaak toe. Prak tot een grove puree. Laat de puree afkoelen tot je hem kunt hanteren en vorm er dan met vochtige handen 4 burgers van.
Schenk een grote (frituur)pan voor de helft vol met olie en verhit die tot 180°C (gebruik een keukenthermometer of wacht tot een blokje oud brood goudbruin erin kleurt).
Klop in een kom het kikkererwtenmeel, de resterende ¼ tl kurkuma, de baksoda, ½ tl zout en 185 ml koud water tot een glad, dun beslag; leng het zo nodig aan met een scheutje water. Haal de aardappelburgers door het beslag en frituur ze onder af en toe keren in 4-5 min. goudbruin en knapperig. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Frituur de 4 hele chilipepers in de hete olie tot ze blaren krijgen en laat uitlekken op keukenpapier.
Smelt intussen de boter in een grote koekenpan op matig tot hoog vuur. Rooster de broodjes op de snijvlakken ± 1 min. Bestrijk de getoaste snijvlakken met de korianderrelish. Beleg elk broodje met een aardappelburger en schep hierop wat chili-kokoschutney, een gebakken peper en toefjes koriander en munt. Serveer met limoenpartjes.
Voedingswaarde
calorieën: 637kcal
eiwit: 13g
vet: 37g
koolhydraten: 57g
auteur: delicious.
TIP In een goed afgesloten potje blijven de relish en chutney 1 week goed in de koelkast, al zal de relish licht verkleuren.RECEPTEN: EMMA KNOWLES | FOTOGRAFIE: MARK ROPER | STYLING: DAVID MORGAN.