uiensoep met bier, gepocheerd ei en chili-olie

uiensoep met bier, gepocheerd ei en chili-olie
vegetarisch
aantal 4 |
voorgerecht |
doordeweeks, familietijd, herfst, kerst, najaar, weekend, winter |
frans, nederlands |
vegetarisch
delicious. kookt met bier en maakt ultiem comfort food! Merijn: ‘Ogen dicht en mijn neus achterna. Dat doe ik en snuif de kruidige geur op van hop in een uitgestrekte tuin vol hop-lianen middenin het golvende Limburgse landschap.’

Bier geeft een waanzinnige gelaagdheid en complexiteit aan saus en siroop. Voeg simpelweg een scheut toe. Bier combineert geweldig met ui, knoflook, stoofvlees en kip. Donkere varianten – zoals Herfstbok, Ur-Hop en Port barrel aged of Gulle Tinus – zijn lekker in donkere sauzen en met winterfruit. Altijd een scheut, nooit veel meer dan dat. Bewaar de rest om bij het gerecht te drinken.

Ur-Hop is ongefilterde IPA (India Pale Ale) waarbij de hop laat in het proces koud wordt toegevoegd. Deze dry-hoppingtechniek zorgt voor citrus- en grassige tonen. Een heerlijke aardse en toch frisse IPA, die geweldig werkt in de uiensoep.

Kooktijd1 hour 30 minutes
Totale tijd1 hour 30 minutes

Ingrediënten

  • 4 sjalotten
  • 1 witte ui
  • 3 blonde uien
  • 2 rode uien
  • 4 tenen knoflook
  • 250 ml olijfolie
  • 750 ml kippenbouillon of groentebouillon
  • 1⁄2 flesje Gulpener Ur-Hop (of andere IPA)
  • 4 eieren
  • paar takjes tijm
  • paar takjes rozemarijn
  • paar takjes salie
  • 1 gedroogde chilipeper
  • 1 bol knoflook

Instructies

  • Snijd alle sjalotten en uien in halve ringen. Verhit 100 ml olijfolie en bak de uien op laag tot middelhoog vuur in 40-45 min. tot ze zacht en licht gekaramelliseerd zijn. Voeg de bouillon en de Ur-Hop toe en kook de soep ± 30 min. zachtjes. Breng op smaak met zout. Pocheer intussen de eieren in de steelpan met zacht kokend water in 3-4 min. zacht. Bekleed hiervoor een glaasje met plasticfolie dat je ingevet hebt met olijfolie, doe het ei erin en draai de folie dicht*.
  • Verhit de resterende 150 ml olijfolie op laag vuur. Voeg de kruiden en chilipeper toe, halveer de bol knoflook met schil en al horizontaal en voeg de helften toe aan het kruidenolie-mengsel. Laat de knoflook zachtjes bakken in het oliemengsel tot de knoflook goudbruin is en zet het vuur uit.
  • Verdeel de soep over 4 kommen, leg in elk een gepocheerd ei en sprenkel er rijkelijk de kruidenolie overheen en wat losse teentjes knoflook. Geef er stevig brood bij en drink de rest van de Ur-Hop er evt. bij.

Voedingswaarde

calorieën: 760kcal
eiwit: 10g
vet: 68g
koolhydraten: 19g
auteur: delicious.
*Kijk op deliciousmagazine.nl/pocheren hoe je easy een ei pocheert.


 

TEKST, RECEPTEN, BEREIDING: MERIJN TOL | FOTOGRAFIE: CHANTAL ARNTS  | STYLING: ESTHER DE MUNNIK.

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!