Turkse yoghurtsoep (Yo Urtlumantiçorbasi)

aantal 8 | hoofd, hoofdgerecht | doordeweeks, familietijd, weekend | turks |
Overal ter wereld komt soep op tafel. Wij snappen dat, want je hebt er maar één pan nodig en een beetje meer of minder van een ingrediënt maakt niet zoveel uit. Je kunt soep van tevoren maken en warmt het snel op als je trek krijgt. Alle reden dus om aan te haken op onze culi-wereldreis. First stop: Turkije!
kooktijd1 hour 30 minutes
totale tijd1 hour 30 minutes

ingrediënten

  • 65 g rijst
  • 750 ml kippenbouillon
  • 1 l Griekse yoghurt
  • 4 eidooiers
  • 80 g bloem
  • 100 g boter
  • 1 tl gedroogde munt + extra om erover te strooien
  • sumak, om erover te strooien

manti

  • 1 ui, geraspt
  • 300 g runder- of lamsgehakt
  • 1/2 bosje platte peterselie, blaadjes en steeltjes apart fijngesneden
  • 1 pakje ronde wontonvelletjes*
  • extra vergine olijfolie, om erover te sprenkelen

instructies

  • Meng voor de manti in een kom de ui met het gehakt, de peterselieblaadjes, flink veel zwarte peper en wat zout. Schep 1 tl van dit mengsel op een wontonvelletje en druk dit met vier vingertoppen dicht tot een buideltje met stervormige bovenkant; of klap het wontonvelletje dubbel en druk de uiteinden stevig over elkaar, zoals bij tortellini.
  • Maak zo 35 manti en leg ze naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Manti die je niet direct nodig hebt, kun je 3 maanden in de diepvries bewaren.
  • Kook intussen de rijst in 250 ml van de bouillon in ± 20 min. gaar op halfhoog vuur.
  • Breng een grote pan met licht gezouten water aan de kook. Kook hierin een portie manti 3-5 min. tot ze gaar zijn en boven komen drijven. Laat ze uitlekken, besprenkel ze met wat olie en houd ze warm terwijl je de rest van de manti kookt. Je kunt ze ook 8-10 min. stomen.
  • Meng in een kom de yoghurt met de eidooiers en de resterende 500 ml bouillon. Klop de bloem geleidelijk erdoor, zodat je geen klontjes krijgt.
  • Schep in een grote pan met dikke bodem en antiaanbaklaag.
  • Verwarm onder voortdurend roeren 6-7 min. op laag vuur tot de soep iets bindt, maar laat ’m niet koken. Neem van het vuur en roer de gekookte rijst erdoor. Je hebt nu dikke soep; leng hem zo nodig aan met een scheutje water. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Verhit de boter in een kleine koeken- pan tot hij lichtbruin kleurt. Draai het vuur laag en voeg de gedroogde munt en de peterseliesteeltjes toe. Verwarm ± 1 min. op hoog vuur.
  • Verdeel de soep over kommen, leg in elke kom een paar manti en besprenkel met de gebruinde boter. Bestrooi met sumak en nog wat gedroogde munt en serveer.
Voedingswaarde:
calorieën: 687kcal
|
eiwit: 25g
|
vet: 37g
|
koolhydraten: 60g
auteur: delicious.
* Wontonvelletjes vind je in de diepvries van de ruim gesorteerde (Aziatische) supermarkt.
RECEPTEN: MATT PRESTON | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook: 15x Italiaans stoofvlees per favore!

RECEPTEN: MATT PRESTON | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT | STYLING: KIRSTEN JENKINS.