Een van de klassiekers uit het Chinees-Indische restaurant, waarmee we allemaal zijn opgegroeid maar die slechts weinigen kunnen bereiden. Met dit recept waar je jezelf in een Chinees restaurant maar dan zonder aquarium, rode lampions en zwaaiende gelukskatten.
Mocht je het gerecht niet kennen: tjap tjoy is een groenteroerbak, vaak geserveerd met vlees, kip, garnalen of tofu. Het woord ’tjap tjoy’ komt uit het Kantonees en betekent letterlijk ‘gemengde groenten’. De belangrijkste smaakmakers zijn verse knoflook en gember, lichte sojasaus, en kippenbouillon. Wil je nog net even wat extra’s toevoegen, doe dan een scheutje Shaoxing-wijn bij de saus.
Tjap tjoy
aantal 4 |
hoofdgerecht |
|
chinees, hollands |
Weer zo'n gerecht uit de unieke Chinees-Nederlandse keuken. Tjap tjoy staat strak van de groenten en is misschien wel het gezondste gerecht dat je kunt bestellen bij het Chin. Ind. Restaurant.
Ingrediënten
- 300 g kipfilet of tofu voor een vegetarische versie, in dunne reepjes
- 1 rode paprika, in reepjes
- 1 wortel, in dunne plakjes
- 150 g taugé
- 200 g broccoli, in kleine roosjes
- 150 g champignons, in plakjes
- 1 ui, in halve ringen
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 cm verse gember, fijngehakt
- 3 el zonnebloemolie, of een andere neutrale olie
tjap tjoy-saus:
- 200 ml kippenbouillon, of groentebouillon
- 2 el oestersaus, of hoisinsaus voor een vega versie
- 2 el lichte sojasaus
- 1 tl sesamolie, optioneel
- 1/8 tl witte peper
- 1 el maïzena, opgelost in 2 el water
- 300 g witte rijst, gekookt volgens de verpakking, voor erbij
Instructies
- Blancheer de broccoli 2-3 min. in kokend water en giet af.
- Verhit 1 eetlepel olie in een wok of diepe koekenpan. Bak de kipreepjes of tofu op middelhoog vuur tot ze gaar zijn. Haal uit de pan en zet opzij. Voeg de resterende olie toe aan de pan. Bak de ui, knoflook en gember kort totdat het geurig is, ca. 1 min. Voeg de wortel en paprika toe en bak 2-3 minuten. Voeg de champignons en broccoli toe en bak nog eens 2-3 minuten. Voeg als laatste de taugé toe en roerbak kort.
- Doe de kip of tofu terug in de pan bij de groenten. Meng de bouillon, oestersaus, sojasaus en sesamolie samen met witte peper in een kommetje. Giet het sausmengsel over de groenten en breng aan de kook. Voeg het maïzena-papje toe en laat de saus indikken terwijl je blijft roeren.
- Serveer de tjap tjoy direct met warme rijst. Garneer eventueel met een beetje fijngesneden lente-ui of sesamzaadjes.
Voedingswaarde
Dit recept printen Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!