Weer zo'n gerecht uit de unieke Chinees-Nederlandse keuken. Tjap tjoy staat strak van de groenten en is misschien wel het gezondste gerecht dat je kunt bestellen bij het Chin. Ind. Restaurant.
Kooktijd30 minutesminutes
Totale tijd30 minutesminutes
Ingrediënten
300gkipfiletof tofu voor een vegetarische versie, in dunne reepjes
1rode paprika,in reepjes
1wortel,in dunne plakjes
150gtaugé
200gbroccoli,in kleine roosjes
150gchampignons,in plakjes
1ui,in halve ringen
2teentjesknoflook,fijngehakt
2cmverse gember,fijngehakt
3elzonnebloemolie,of een andere neutrale olie
tjap tjoy-saus:
200mlkippenbouillon,of groentebouillon
2eloestersaus,of hoisinsaus voor een vega versie
2ellichte sojasaus
1tlsesamolie,optioneel
1/8tlwitte peper
1elmaïzena,opgelost in 2 el water
300gwitte rijst,gekookt volgens de verpakking, voor erbij
Instructies
Blancheer de broccoli 2-3 min. in kokend water en giet af.
Verhit 1 eetlepel olie in een wok of diepe koekenpan. Bak de kipreepjes of tofu op middelhoog vuur tot ze gaar zijn. Haal uit de pan en zet opzij. Voeg de resterende olie toe aan de pan. Bak de ui, knoflook en gember kort totdat het geurig is, ca. 1 min. Voeg de wortel en paprika toe en bak 2-3 minuten. Voeg de champignons en broccoli toe en bak nog eens 2-3 minuten. Voeg als laatste de taugé toe en roerbak kort.
Doe de kip of tofu terug in de pan bij de groenten. Meng de bouillon, oestersaus, sojasaus en sesamolie samen met witte peper in een kommetje. Giet het sausmengsel over de groenten en breng aan de kook. Voeg het maïzena-papje toe en laat de saus indikken terwijl je blijft roeren.
Serveer de tjap tjoy direct met warme rijst. Garneer eventueel met een beetje fijngesneden lente-ui of sesamzaadjes.