Texelse schapenkaas met kweeperen-vijgencompote

Texelse schapenkaas met kweeperen-vijgencompote

vegetarisch
aantal 6 | hapje, voorgerecht | kerst, weekend | hollands |
Heerlijk deze kweeperen-vijgencompote met een stukje kaas en een snufje fijngemalen koffie. Een onverwachte combinatie die verrassend goed gaat bij de borrel.
Kooktijd1 hour
Afkoelen45 minutes
Totale tijd1 hour 45 minutes

Ingrediënten

  • 300 g schapenkaas Texels
  • 4 kweeperen met schil en klokhuis in stukken
  • kristalsuiker fijn à ± 400 g
  • 10 vijgen vers, in stukken
  • 1 citroen sap
  • 1 el koffie vers fijngemalen

Instructies

  • Doe de kweepeer in een ruime pan en voeg zoveel koud water toe dat de stukken net onderstaan.Breng alles aan de kook en laat ± 30 min. koken totdat de kweepeer zacht is. Giet het kookwater afof gebruik het om gelei van te maken (zie opmerking). Wrijf de zachte stukken door een roerzeef ofdruk de moes door een (bol)zeef waardoor de klokhuizen en pitten worden verwijderd. Weeg de puree. Weeg een halve hoeveelheid suiker af en doe dit met de vijgen en het citroensap terug in de pan. Kook het geheel 15-20 min op laag vuur en blijf voortdurend roeren om aanbakken tevoorkomen. Schep de dikke moes in schoongemaakte potten, sluit af en laat afkoelen. Bewaaraangebroken potten in de koelkast, de compote is dan 1-2 weken houdbaar, er zit n.l. niet zoveelsuiker in.
  • Serveer mooi gesneden kaas met de compote en een beetje fijngemalen koffiebonen.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
delicious.koffie intens&notig past perfect bij deze kweekperen-vijgencompote!
Kenmerkend is het volle zoete aroma en een lager cafeïnegehalte. Het branden van de bonen voor deze intense & notige blend gaat extra langzaam, zo komen er veel aroma’s vrij voor een krachige ronde smaak met tonen van cacao en bessen.
Bestel delicious.koffie hier
Productie: Mister Kitchen. Fotografie: Ernie Enkelaar. Foodstyling: Cyn Ferdinandus
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!