tahini-semifreddo met zaden- en notenkrokant

tahini-semifreddo met zaden- en notenkrokant

Tahini alleen gebruiken voor hummus? Zonde! Dit sesampasta-wonder heeft zóveel meer in zijn mars. Zodra je ontdekt hoe goed tahini samengaat met zoete smaken, gaat er een hele nieuwe wereld voor je open. Denk bijvoorbeeld aan deze tahini-semifreddo met krokante noten en zaden.

In haar nieuwste kookboek Sesame neemt Rachel Simons je mee in die verrassende wereld. Ze laat zien hoe veelzijdig dit eeuwenoude ingrediënt is: van hartige gerechten tot decadente desserts. Elk recept is doordrenkt met creativiteit, smaak en dat typische Midden-Oosterse gevoel van warmte en rijkdom.

Benieuwd geworden naar meer? In ons nieuwste kerstnummer – de novembereditie – vind je een exclusief kijkje in Rachel’s kookboek, samen met nog veel meer feestelijke inspiratie. Van luxe gerechten voor de kersttafel tot eenvoudige recepten voor doordeweekse dagen: deze editie barst van de ideeën, tips en smaakvolle verhalen.

De novembereditie ligt nú in de winkel of is heel eenvoudig hier online te bestellen. Laat je inspireren, proef, experimenteer: eetsmakelijk alvast!

Tahini-semifreddo met zaden- en notenkrokant

aantal 7 | nagerecht | feestdagen, feestelijk, weekend | internationaal |

Rachel Simons: ‘Ik heb altijd ruimte voor iets kouds, zoets en romigs. Dit dessert kan je een paar dagen eerder maken en aan tafel in elegante plakken snijden. Je kunt de semifreddo ook in bekers of hoorntjes scheppen. Overweeg om het af te maken met een drizzle van de tahini-zoute-karamelsaus.’

Kooktijd:25

vriezen6

Kookgerei

  • cakevorm van 23×13 cm

Ingrediënten

  • 2 eieren + 2 eidooiers
  • 65 g suiker
  • el honing of dadelsiroop
  • 1 tl pure vanille-extract
  • 120 ml tahini
  • 360 ml slagroom
  • 4-5 el verkruimeld zaden- en notenkrokant zie recept hiernaast
  • of 50 g verkruimelde halva + 75 g gehakte geroosterde amandelen
  • tahini-zoute-karamelsaus, om te serveren (optioneel, zie recept hiernaast)

Instructies

  1. Bekleed de cakevorm met plasticfolie, laat aan beide zijden minstens een paar cm overhangen om de semifreddo later mee te bedekken. Als je de semifreddo lang van tevoren maakt, gebruik dan een dubbele laag plasticfolie (zodat er geen andere geuren uit de vriezer in zullen trekken).
  2. Vul een steelpan met ± 2½ cm water en breng aan de kook op middelhoog vuur. Meng de eieren, eidooiers, suiker, honing, vanille en wat zout in een metalen kom en zet de kom op de pan met het kokende water; zorg ervoor dat de onderkant het water niet raakt. Klop 2-3 min. krachtig met een garde of handmixer tot het mengsel dik en bleek is en haal het onmiddellijk van het vuur. Blijf krachtig kloppen totdat het mengsel iets is afgekoeld (± 6 min. met een garde of ± 3 min. met een handmixer). Gebruik een spatel om de tahini voorzichtig door het mengsel te mengen. Zet de kom opzij om verder af te koelen.
  3. Klop in een standmixer met de garde of met een handmixer de room in ± 3 min. tot middelhoge stijve pieken.
  4. Roer het afgekoelde eimengsel er goed door. Vouw met een flexibele spatel in 2 delen voorzichtig de opgeklopte room door het eimengsel tot het volledig is opgenomen.
  5. Schenk de helft van het mengsel in de cakevorm en bestrooi de bovenkant met wat van het zaden- en notenkrokant. Een deel van het krokant kan zakken, wat prima is, maar streef naar een egale laag. Schenk het resterende mengsel in de cakevorm en strooi nog wat zaden- en notenkrokant of halva over de bovenkant.
  6. Bedek de pan met de overhang van de plasticfolie en vries minstens 6 uur (of bij voorkeur een nacht) voordat je het serveert. De semifreddo blijft tot 1 maand goed in de vriezer.
  7. Til, als je klaar bent om te serveren, met behulp van de plasticfolie de semifreddo uit de vorm op een schaal.
  8. Dompel een scherp mes in kokend water, droog goed af en snijd de semifreddo in gladde plakken van 5 cm. Bedruppel de plakken evt. met de tahini-zoute-karamelsaus.

Voedingswaarde

  • calorieën: 547 kcal
  • eiwit: 10 g
  • vet: 41 g
  • koolhydraten: 34 g

RECEPTEN, FOODSTYLING RACHEL SIMONS FOTOGRAFIE ALAN BENSON

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Tahini-zoute-karamel

Voorkeur: glutenvrij

aantal 480 | zoet | feestdagen, feestelijk, kerst | internationaal | glutenvrij

‘Ik heb altijd al van de combi van karamel en zout gehouden, maar de tahini tilt deze saus van ‘lekker’ naar subliem. Maak een pot om in de koelkast te bewaren en haal eruit om over ijs en pannenkoeken te lepelen of in een taartvulling te doen.’

Kooktijd:20

Ingrediënten

  • 200 g suiker
  • 120 ml slagroom, op kamertemperatuur
  • 3 el gezouten boter, in blokjes, op kamertemperatuur
  • 120 ml tahini, op kamertemperatuur
  • 1 tl pure vanille-extract

Instructies

  1. Verwarm in een zeer schone steelpan de suiker en 120 ml water op middelhoog vuur. Laat de suiker langzaam oplossen door de pan continu over de hitte te bewegen; laat je niet verleiden om te roeren met een lepel.
  2. Doop een kwast in het mengsel en gebruik deze om de zijkanten van de pan vochtig te maken, zorg ervoor dat er geen losse suikerkristallen zijn die niet volledig zijn opgelost.
  3. Zodra de suiker is gesmolten en begint te borrelen, laat je het koken zonder te roeren. Blijf opletten. Wacht tot hij goudkleurig tot amberkleurig is, maar niet verbrandt – de scheidslijn is dun!
  4. Zodra de suikersiroop na 9-10 min. diep en gelijkmatig goudbruin is (blijf de pan over de hitte bewegen als de kleur niet gelijkmatig is), haal je de pan van het vuur. Voeg snel de room en boter toe, terwijl je roert met een hittebestendige spatel of houten lepel tot het glad is (pas op voor spatten!).
  5. Voeg de tahini, vanille en wat zout toe en blijf roeren tot alles goed gemengd is. Maak je geen zorgen als het mengsel in dit stadium een beetje klontert.
  6. Zet de pan terug op het fornuis op zeer laag vuur, roer langzaam tot de karamel goed mengt en volledig glad is.
  7. Schenk in een schone glazen pot of kom en zet apart om af te koelen. Dek af en bewaar op kamertemperatuur een week, of maximaal 3 maanden in de koelkast. Warm het een paar seconden op in de magnetron vlak voor gebruik.

Voedingswaarde

  • calorieën: 492 kcal
  • eiwit: 6 g
  • vet: 32 g
  • koolhydraten: 45 g

Tip: Zorg ervoor dat je ingrediënten op kamertemperatuur zijn, anders kan de karamel klonteren. Zorg daarnaast dat je voor je begint alle ingrediënten gemeten en het recept gelezen hebt. Maak voor de beste resultaten de karamel in een zware roestvrijstalen pan, zodat de suikerkristallen gelijkmatig smelten en niet in de pan vastzitten.

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Kijk ook eens: lamsgehakt met aubergines & tahini-yoghurtdressing