sushi board – uit borrelplankenboek: Van de plank

sushi board – uit borrelplankenboek: Van de plank

Het nieuwe boek van Elize Steen, Van de plank, staat vol met de ultieme borrelplanken. Heb je een feestje, een date of gewoon een leuke avond met vrienden? Maak één van de geweldige borrelplanken uit Elize haar nieuwe boek. De planken zijn niet alleen fantastisch om te zien, maar alles smaakt ook nog eens heerlijk.

Hieronder vind je het recept voor het super sushi handrollboard. Dit recept is in drie delen verdeeld. We beginnen met het recept voor de opbouw van de plank. Daaronder vind je de recepten voor de spicy tonijn tartaar en de crispy rijstblokjes. Nodig iedereen maar vast uit, want deze sushi plank wil je niet missen.

Opbouw van het super sushi handrollboard

aantal 6 | hoofd, hoofdgerecht | feestdagen, feestelijk, kerst, oudjaar, weekend | aziatisch |
Elize in haar kookboek Van de plank: 'Wees gewaarschuwd: zodra je dit board één keer voor je vrienden hebt geserveerd, weet je zeker dat jij de komende tijd alle dineravondjes mag verzorgen. Dit extravagante sushiboard is een echte showstopper waarmee je iedereen blij maakt. Je maakt zowel sticky sushirijst als crispy rijstblokjes en zet verschillende vullingen op tafel, zodat iedereen zijn eigen sushi-handroll kan maken. Mijn favoriete combinatie is die van crispy rijst met tonijntartaar – een perfecte balans in smaak en textuur.'
'Een kleine tip: de crispy rijstblokjes zijn best een werkje om te maken, dus begin daar op tijd mee óf kies ervoor om dit board alleen met gewone sushirijst te serveren. En het allerbelangrijkste: zorg voor vis van goede kwaliteit. Je eet het immers rauw!'
Voorbereiding45 minutes
Totale tijd45 minutes

Kookgerei

  • pan
  • ovenschaal,
  • 7 kleine kommen
  • travertin of marmeren plank 30 x 40 cm
  • 2 coquilleschelpen of middelgrote kommen
  • 1 grote kom
  • vershoudfolie

Ingrediënten

  • 250 g sushirijst
  • 1 portie crispy rijstblokjes zie blz. 158
  • 1 portie spicy tonijntartaar zie blz. 158
  • 5 el sushi-azijn
  • 3 el Kewpie mayonaise
  • 1 el sriracha
  • 1 limoen in parten
  • 100 ml Kewpie sesamdressing
  • 1 el crispy chili-olie
  • 100 ml sojasaus
  • 1 el wasabipasta
  • 50 g zalmforeleitjes
  • 1 el ingelegde gember
  • 1 tl sesamzaad
  • 200 g edamame sojabonen, vers of ontdooid
  • 150 g zeewiersalade wakame
  • 200 g zalm van sashimi-kwaliteit in dunne plakjes
  • 200 g tonijn van sashimi-kwaliteit in dunne plakjes
  • 2 avocado’s in plakjes
  • 1 komkommer zaadlijsten verwijderd en in dunne sticks
  • 14 norivellen in vieren
  • 50 g wasabicrackers
  • 40 g crispy zeewier-tempurachips
  • 10 g koriander

Instructies

  • Kook de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en breng op smaak met de sushi-azijn en een snuf zout. Schep de aangemaakte rijst in een ovenschaal en laat afkoelen.
  • Bereid de crispy rijstblokjes en spicy tonijntartaar volgens de recepten op bladzijde 158.
  • Meng intussen de Kewpie mayonaise, sriracha en het sap van 1 partje limoen in een kommetje.
  • Verdeel de Kewpie sesamdressing, crispy chili-olie, bijna alle sojasaus, de wasabipasta, zalmforeleitjes en ingelegde gember over zes andere kommetjes. Schep de gekookte sushirijst in een grote schaal, garneer met sesamzaad en zet op de plank.
  • Meng de sojabonen eventueel met crispy chili-olie en de overige sojasaus en leg op de plank. Zet alle kommetjes op de plank (zie foto).
  • Schep de spicy tonijntartaar en de zeewiersalade in de coquilleschelpen en zet ook op de plank.
  • Leg de plakjes zalm en tonijn op de plank. Verdeel de avocadoplakjes en de komkommersticks over de plank.
  • Vul de lege plekken op met de norivellen, wasabicrackers en zeewier-tempurachips en garneer met de koriander.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Tip: Wil je dit board vega maken? Vervang de vis dan door bijvoorbeeld avocado, omelet, tofu, gemarineerde tempé, wortel, gemarineerde gebakken shiitake, gebakken groene asperges of andere groenten naar keuze.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Spicy tonijntartaar voor op het super sushi handrollboard

aantal 6 | | | |
Voorbereiding10 minutes
Totale tijd10 minutes

Kookgerei

  • kom

Ingrediënten

  • 225 g tonijn van sashimi-kwaliteit in heel kleine blokjes
  • 1 tl sesamzaad geroosterd, plus extra om te garneren
  • 3 el Kewpie mayonaise
  • 1 el sriracha of meer naar smaak
  • 1 el sojasaus
  • 1 tl sesamolie
  • 1 lente-ui in flinterdunne ringetjes, plus extra om te garneren

Instructies

  • Meng alle ingrediënten in een kom.
  • Garneer de tonijn met wat extra sesamzaad en de achtergehouden lente-uiringetjes.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

crispy rijstblokjes

aantal 6 | | | |
Voorbereiding30 minutes
wachttijd5 hours
Totale tijd5 hours 30 minutes

Kookgerei

  • pan
  • ovenschaal,
  • vershoudfolie
  • koekenpan

Ingrediënten

  • 250 g sushirijst
  • 5 el sushi-azijn
  • zonnebloemolie om in te bakken

Instructies

  • Kook de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en breng op smaak met de sushiazijn. Schep de rijst in een met plasticfolie bedekte ovenschaal en laat helemaal afkoelen. Dek de schaal daarna af met folie en zet er iets zwaars op. Zet minimaal 4 uur tot een hele nacht in de koelkast.
  • Keer de schaal om en klop het blok rijst uit de ovenschaal. Snijd de rijst in blokjes van 2 x 2 centimeter.
  • Verhit een laag zonnebloemolie in een koekenpan tot deze goed heet is.
  • Leg de rijstblokjes in de olie en bak ze aan beide kanten goudbruin. Serveer warm of op kamertemperatuur.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!