Spicy makreel

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
makreel bakken basis | delicious


aantal 4 | hoofdgerecht | doordeweeks | aziatisch |
Vis is snel gaar. Zodra vis een kerntemperatuur van 50 graden bereikt, begint hij vocht los te laten en wordt hij droog. Bij een biefstuk gebeurt dat pas boven de 70 graden. Deze makreel moet sowieso heel kort worden gebakken, omdat de zoete marinade aan de buitenkant anders zwartblakert.
kooktijd15 minuten
Oven/intrekken2 uur 5 minuten
totale tijd2 uur 30 minuten

ingrediënten

  • 500 g makreelfilets vers
  • ¾ tl zout 5 g
  • 5 pimentkorrels*
  • 1 tl chilivlokken gedroogd
  • 50 g basterdsuiker bruin
  • 4 el water à 60 ml
  • 4 el sojasaus à 60 ml
  • ½ citroen geperst
  • 2 el zonnebloemolie of arachideolie

instructies

  • Gebruik verse makreel. Deze is heldergroen van kleur, heeft heldere ogen, rode kieuwen die niet aan elkaar plakken en een slijmlaag die intact is. Het visvlees moet stevig zijn. Check dit door de makreel bij de staart te pakken en horizontaal te houden. Buigt de vis, zoek dan een verser exemplaar.
    spicy makreel | delicious
  • Vraag de visboer de makreel te fileren of doe het zelf met een scherp puntig (vis)mes. Knip de rugvinnen en buikvinnen van de vissen en verwijder de ingewanden (indien nog niet gebeurd). Leg de makreel op de zijkant. Snijd de filet langs de rugvinnen en graten van de kop naar de staartvin los tot aan de ruggengraat. Snijd de filet dan langs de ruggengraat los en snijd hem van de buikvinnen los. Verwijder grote graten evt. met een pincet.
  • Maak met een scherp mes 3 à 4 (afhankelijk van de grootte van de vis) inkepingen op de huidkant van de filet. Snijd net door de huidlaag heen, zodat de marinade beter in de vis kan trekken. Bestrooi de filets met zout en leg ze 2-3 uur in de koelkast.
    makreel fileren en bakken
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Plet de pimentkorrels in een vijzel of doe ze in een plastic zak 
en druk ze met de deegroller plat. Verwarm chili, suiker, water, sojasaus, citroensap en piment en kook zachtjes in tot een dikke siroop. Bestrijk de makreelfilets aan beide zijden met de chilisiroop. Verhit de olie in een koekenpan tot deze goed heet is. Bak de makreel op de velzijde in ± 1 min. krokant en donkerbruin (het vel kleurt extra snel bruin 
door de suiker). Neem de filets uit de pan en leg 
ze met de velkant onder op een met bakpapier bekleed bakblik. Gaar de filets nog 2-5 min. in 
het midden van de oven.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
* Piment of allspice kun je bij goedgesorteerde supermarkten, de toko, slagers met een uitgebreid kruidenassortiment en delicatessenzaken kopen. Piment lijkt qua smaak wat op de combinatie van kruidnagel, nootmuskaat en kaneel, alsof er 
koekkruiden zijn gebruikt, maar is niet zoet.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!


makreel bakken basis | delicious