soufflé-omelet met prei & aleppoboter

soufflé-omelet met prei & aleppoboter
RECEPTEN, FOODSTYLING: JULIE TEEKEN, FOTOGRAFIE: ROLINDA WINDHORST, STYLING: INGRID VAN KURINGEN, ASSISTENT FOODSTYLING: TANJA HAAN.

Julie is goed in vakantiestemming en kookt ook thuis graag Italiaans, Turks en Spaans maar ook nieuwe krieltjes met Hollandse garnalen en rivierkreeftjes. Haar motto blijft: eenvoudig en snel op tafel.

Maak haar gegrilde snijbonen en groentefritters, of ga voor deze fantastische luchtige omelet met prei en pittige boter. Alle recepten staan nu voor je klaar in het augustus-nummer van delicious.

Soufflé-omelet met prei & aleppoboter

vegetarisch
aantal 4 | hoofdgerecht | | | vegetarisch
Ook Julie is in de ban van de verse oogst en presenteert haar menu met een soufflé-omelet – alleen dan met Turkse twist, want ze geeft er yoghurt bij met warme aleppo-boter (hmm!), een beetje zoals çilbir.
Tip: Schep wat van de aleppoboter over de yoghurtsaus voor een gemarmerd effect.
Kooktijd30 minutes
oven15 minutes
Totale tijd45 minutes

Ingrediënten

  • 300 g cherry-trostomaten
  • 1 el olijfolie
  • 4 kleine platbroden
  • 5 g dille, fijngesneden
  • 1 teen knoflook, geraspt
  • 200 ml Turkse yoghurt
  • 6 eieren, gesplitst
  • 150 ml melk
  • 1 dikke prei of 2 kleine preien
  • 70 g boter
  • 1 tl aleppopeper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de tomaten in een ovenschaaltje, besprenkel met de olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Rooster de tomaten 15 min. in de oven. Bak de laatste 5 min. de platbroden mee.
  • Meng intussen de dille en knoflook door de yoghurt en breng op smaak met peper en zout.
  • Klop in een kom de eidooiers los met de melk. Klop in een andere schone vetvrije kom de eiwitten met een flinke snuf zout stijf. Schep 1⁄3 van het eiwit door het eidooiermengsel, schep daarna voorzichtig de rest van het eiwit luchtig door het mengsel.
  • Snijd de prei in de lengte door, haal een stukje van de onderkant en iets van de groene bovenkant. Halveer de prei overdwars, zodat je 4 gelijke delen krijgt.
  • Smelt de boter met de aleppopeper op laag vuur in een koekenpan. Schenk als de aleppoboter is gesmolten de helft van de aleppoboter uit de pan in een kommetje. Leg de helft van de prei met de snijkant naar beneden aan 1 kant van de koekenpan, laat ± 3 min. zachtjes bakken. Schep de helft van het eimengsel in de pan. Bak ± 5 min. totdat de soufflé-omelet bijna gaar is, klap dan dubbel over de prei heen en laat nog ± 1 min. souffleren. Neem uit de pan, houd eventueel warm in de oven op 75°C. Maak met de rest van de boter, prei en het ei nog een omelet.
  • Serveer met de geroosterde tomaatjes, het platbrood en de yoghurtdip.

Voedingswaarde

calorieën: 468kcal
eiwit: 18g
vet: 31g
koolhydraten: 28g
auteur: delicious.
RECEPTEN, FOODSTYLING: JULIE TEEKEN, FOTOGRAFIE: ROLINDA WINDHORST, STYLING: INGRID VAN KURINGEN, ASSISTENT FOODSTYLING: TANJA HAAN.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Yoghurt over? Vul paprika’s! Gevulde minipaprika’s met gepofte knoflookyoghurt