Onder andere Nadia Zerouali en London Loy gingen haar al voor en nu is de beurt aan Jet van Nieuwkerk. Zij bedacht de Vrijheidssoep van 2025: een heerlijk gevulde minestrone.
De Vrijheidssoep is inmiddels een mooie traditie geworden. Ieder jaar vieren we dat we in vrijheid leven in Nederland. Maar die vrijheid, is nooit vanzelfsprekend. Daarom gaan we op 5 mei in heel Nederland met elkaar aan tafel, om verhalen te delen en de vrijheid te vieren.

Zo worden er op tal van plekken vrijheidsmaaltijden georganiseerd, waar je gratis en in een goed gezelschap een maaltijd kunt nuttigen. Zelf organiseren kan natuurlijk ook! Kijk voor meer informatie op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.
De soep wordt in aanloop naar Bevrijdingsdag in blik verspreid en kan door iedereen op 5 mei worden gemaakt en gegeten, ook tijdens de Vrijheidsmaaltijden die door het hele land plaatsvinden.
Gevulde minestrone van Jet van Nieuwkerk
Ieder jaar bedenkt een andere chef of culi een recept voor de befaamde soep. Jet van Nieuwkerk besloot voor minestrone te gaan. Op haar Instagram geeft ze tekst en uitleg: “Daar is ie: het recept van de Vrijheidssoep 2025: een goed gevulde minestrone. Iedere verjaardag stond er een grote pan op tafel en serveerden mijn moeder en oma de soep. Handig, lekker én soep met elkaar eten verbindt. Let maar op!”
Bekijk het recept hieronder (of hier) en lees hier hoe je zelf een vrijheidsmaaltijd kunt organiseren!
Minestrone met boerenkool en witte bonen
Ingrediënten
- 3 eetlepels olijfolie
- 3 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 prei, in ringen
- 2 wortels, in plakjes
- 2 stengels bleekselderij, in stukjes
- 1 courgette, in blokjes
- 150-200 g boerenkool of palmkool, naar keuze
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 blik tomaten, gepeld of in blokjes (400 g)
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 2 laurierblaadjes
- 1 snufje suiker, optioneel
- 1,5 liter groentebouillon
- 1 blik 400 g witte bonen (uitgelekt en afgespoeld)
- Verse basilicum, fijngehakt (als garnering)
- Zout en peper naar smaak
Instructies
- Verhit de olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur.
- Voeg de knoflook, prei, courgette, wortel en bleekselderij toe en bak 5-7 minuten tot de groenten zacht beginnen te worden.
- Voeg de tomatenpuree toe en bak dit 1-2 minuten mee.
- Voeg dan het blik tomaten toe, samen met oregano, tijm, laurierblaadjes en een snufje suiker. Breng op smaak met zout en peper en roer alles goed door.
- Voeg de groentebouillon toe en breng de soep aan de kook.
- Voeg de boerenkool/palmkool toe.
- Zet het vuur lager en laat de soep 20-25 minuten zachtjes pruttelen.
- Voeg de kikkererwten of witte bonen toe en laat de soep nog 10 minuten doorkoken.
- Haal de laurierblaadjes uit de soep.
- Roer de verse basilicum erdoor en/of gebruik dit als garnering.