Deze s’mores-karameltaart is de feestversie van een kampvuur-klassieker in winterse vermomming. Hij wordt nóg lekkerder door die verslavende karamellaag.
Verslaafd aan karamel? 22x recepten met karamel
s’mores-taart met karamel
aantal 16 |
gebak, taart, zoet |
familietijd, feestdagen, feestelijk, weekend |
amerikaans |
Je kunt de koek- en karamellaag 2 dagen van tevoren klaarmaken. Bewaar in de koelkast. Maak 1 dag van tevoren ook de meringuelaag en bewaar de cake in de koelkast. Besprenkel op het laatste moment met de chocolade.
Kookgerei
- keukenmachine
- bakvorm van 32×22 cm, ingevet en bekleed met bakpapier
- crème-brûléebrander
Ingrediënten
- 220 g bloem
- 160 g lichtbruine basterdsuiker
- 60 g kokosrasp
- 200 g boter, gesmolten
- 50 g pure chocolade, 70% cacao, in stukjes
karamellaag
- 2 blikken zoete gecondenseerde melk à 395 g
- 120 g boter in blokjes
- 60 ml kandijstroop (Golden syrup is te koop in de ruim gesorteerde supermarkt of online)
- 1 tl vanille-extract
marshmallowlaag
- 6 eiwitten L, op kamertemperatuur
- 330 g fijne kristalsuiker
- 2 tl vanille-extract
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200℃. Doe voor de koeklaag de bloem met de basterdsuiker, kokosrasp en 1 tl zout in een keukenmachine en mix ze tot een fijn mengsel. Voeg de gesmolten boter toe en mix erdoor. Schep dit mengsel in de bakvorm en druk het egaal tegen de bodem.
- Bak de koeklaag ± 15 min. lichtbruin. Zet de bakvorm op een rooster en laat helemaal afkoelen.
- Doe alle ingrediënten voor de karamellaag met ¾ tl zout in een middelgrote pan en verwarm ze al roerend op matig vuur tot de boter smelt. Breng aan de kook en roer 3-4 min. tot het dikker wordt en lichtbruin karamelliseert.
- Schenk de karamel uit over de afgekoelde koeklaag. Houd de bakvorm een beetje schuin om de karamel egaal te laten uitlopen. Bak het geheel 15-18 min. tot de karamel goudbruin kleurt. Let op dat het niet verbrandt. Zet de bakvorm op een rooster en laat ook deze laag helemaal afkoelen.
- Doe voor de marshmallowlaag de eiwitten met de kristalsuiker in een grote, hittebestendige kom en roer ze door elkaar. Verwarm au bain-marie door de kom op een pan met een klein laagje zachtjes kokend water te zetten. Zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt. Klop 4-5 min. met een handmixer op lage snelheid tot de suiker is opgelost en het eiwitmengsel wit en vloeibaar is. Neem van het vuur en klop het in 8-10 min. op hoge snelheid tot het driedubbele volume; je hebt nu een stevige meringue. Klop de vanille erdoor.
- Maak eventueel het oppervlak van de karamellaag wat ruw met een vork, zodat de meringuelaag beter hecht. Bestrijk de karamel met de meringue. Laat de taart ± 30 min. rusten.
- Smelt intussen de chocolade au bain-marie in een hittebestendige kom op een pan met zachtjes kokend water. Zorg dat de onderkant van de kom het water niet raakt. Roer de gesmolten chocolade glad en laat iets afkoelen.
- Karamelliseer de meringue licht met de crème-brûléebrander. Druppel vlak voor serveren de gesmolten chocolade over de taart.
Voedingswaarde
calorieën: 514kcal
eiwit: 8g
vet: 23g
koolhydraten: 68g
RECEPT, FOODSTYLING: TRACEY PATTISON, LUCY NUNES | FOTOGRAFIE: ALAN JENSEN | STYLING: EMMA KNOWLES
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!