sesam-karamelbloemkool met kruidige noedelsalade

sesam-karamelbloemkool

Stel je voor: zo’n zonovergoten middag die vraagt om een buitenmaal! Op je dakterras, balkon, in de tuin of desnoods de deuropening, als je er maar zo lang mogelijk samen van kunt genieten… Juist dan is dit vega gerecht uit The Shared Kitchen ideaal.

Want alle recepten van Clare Scrine zijn ongecompliceerd, simpel en geïnspireerd op lékker koken met wat je nog in huis hebt. Kijk maar in ons nieuwe nummer, daar delen we nog veel meer van haar zonnige recepten. Denk aan een toffe bonensalade, ratatouille met mozzarella of deze aardappeltortilla met prei.

Bestel het magazine hier:

Sesam-karamelbloemkool met kruidige noedelsalade

veganistisch
aantal 4 | hoofdgerecht | | aziatisch | vegan
De bloemkool krijgt een stevige marinade van vijfkruidenpoeder op basis van kassia (een warme, hartige kaneelsoort), steranijs, pittige szechuanpeper, venkelzaad en kruidnagel. Voor een bbq-achtig gevoel gaat er ook nog wat gerookt paprikapoeder bij en een plakkerige combinatie van basterdsuiker en sojasaus die de bloemkool lekker sticky maakt.
kooktijd25 minutes
oven35 minutes
totale tijd1 hour

ingrediënten

  • 4 el sesamzaad
  • 1 el Chinees vijfkruidenpoeder
  • 2 tl gerookte-paprikapoeder
  • 4 el olijfolie
  • 2 tl bruine basterdsuiker
  • 3 el sojasaus of tamari
  • 500 g bloemkool 1 grote, in roosjes van 2 cm
  • 40 g gebrande pinda’s, gehalveerd

kruidige noedelsalade

  • 2 tl sesamolie
  • 1 el rijstwijnazijn
  • 3 korte komkommers of 1 lange in schuine plakjes
  • 200 g dikke pad thai-rijstnoedels (toko)
  • 1 bosje koriander, blaadjes geplukt
  • 1 bosje munt, blaadjes geplukt
  • 1/2 rode ui, in dunne ringen
  • 1/4 witte kool, in flinterdunne reepjes

dressing

  • 4 el vegan vissaus of sojasaus
  • sap van 2 limoenen
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 1/2 Thais pepertje bird’s eye/rawit, fijngesneden

instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C. Meng in een kleine kom het sesamzaad met het vijfkruidenpoeder, paprikapoeder, de olijfolie, suiker en sojasaus of tamari, zodat je een dikke pasta krijgt. Verdeel de bloemkoolroosjes over een met bakpapier beklede bakplaat en dan de marinade erover. Schep goed om. Rooster 20-30 min. in de oven tot ze met ruim de helft zijn geslonken en goudbruin karamelliseren; schep halverwege om. Voeg de pinda’s toe en schep om. Laat alles nog 5 min. doorwarmen in de oven.
  • Meng intussen voor de kruidige noedelsalade de sesamolie en rijstwijnazijn in een kom en breng op smaak met peper en zout. Voeg de komkommers toe, schep om en laat intrekken tot vlak voor serveren.
  • Doe de ingrediënten voor de dressing in een andere kom, voeg 80 ml water toe en klop alles door elkaar.
  • Kook de noedels beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel af onder de koude kraan zodat ze niet te zacht worden. Schep ze in een kom om met de koriander, munt, ui en de helft van de dressing. Verdeel over een schaal en verdeel er de warme bloemkoolroosjes, de komkommers en koolreepjes over. Besprenkel met de rest van de dressing en serveer.
Voedingswaarde:
calorieën: 429kcal
|
eiwit: 12g
|
vet: 19g
|
koolhydraten: 49g
auteur: delicious.
RECEPTEN, FOODSTYLING: CLARE SCRINE | FOTOGRAFIE: YASEERA MOOSA | STYLING: ISSY FITZ, SIMON REILLY.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook: tips, tricks & 8 recepten met karwijzaad

sesam-karamelbloemkool
RECEPTEN, FOODSTYLING: CLARE SCRINE | FOTOGRAFIE: YASEERA MOOSA | STYLING: ISSY FITZ, SIMON REILLY.