scones met vanilleroom & rabarber-aardbeienjam

scones met vanilleroom & rabarber-aardbeienjam
RECEPTEN, BEREIDING: MATT MORAN | FOTOGRAFIE: BRETT STEVENS | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
aantal 14 | zoet | moederdag | brits, engels |
Fluweelzachte scones? Neem slagroom in plaats van boter en doe melk in het deeg! Eet de scones vers uit de oven of pak ze in als (moederdag)cadeautje.
Zelf jam maken doe je zo.
Kooktijd30 minutes
oven30 minutes
Totale tijd1 hour

Kookgerei

  • ook nodig: bakvorm of ovenschaal van 26×22 cm en 3 cm diep, ingevet en bekleed met bakpapier, uitsteekvorm van 5-6 cm Ø, (gesteriliseerde) jampot voor ± 500 ml

Ingrediënten

  • 1 tl maïzena
  • 600 ml koude slagroom
  • 4 el fijne kristalsuiker
  • 2 tl vanillepasta of 1 tl vanillepoeder
  • ± 550 g zelfrijzend bakmeel + extra om te bestuiven
  • koude melk, om te bestrijken
  • ruwe rietsuiker, om te bestrooien
  • slagroom, voor erbij

rabarber-aardbeienjam

  • 275 g fijne kristalsuiker
  • 200 g rabarber* in 2 cm-stukjes
  • 200 g aardbeien, zonder kroontjes, gehalveerd
  • 1 tl vanillepasta of 1⁄2 tl vanillepoeder
  • sap van 1 limoen

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor de rabarber- aardbeienjam in de steelpan met dikke bodem en schep ze op halfhoog vuur om tot de suiker is opgelost. Kook het mengsel in 8-10 min. tot een dikke jam. Neem van het vuur, schep in de jampot en bewaar afgedekt tot gebruik in de koelkast. Je kunt de jam tot 1 maand bewaren in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Meng in een mengkom de maïzena met een beetje slagroom tot een papje. Doe de rest van de slagroom, kristalsuiker en vanille erbij en klop in 4-5 min. tot een dik mengsel dat eruitziet alsof het bijna schift. Voeg het bakmeel en een snuf zout toe. Meng alles tot een samenhangend deeg. Breng dit over op een licht met meel bestoven werkvlak en kneed het snel tot een glad deeg. Voeg evt. wat extra bloem toe als het deeg erg plakkerig is. Druk het deeg uit tot een 3 cm dikke plak. Bestuif de uitsteekvorm goed met meel en steek er rondjes uit. Duw de deegrestjes bij elkaar en steek er nog meer rondjes uit. Gebruik het laatste restje van het deeg niet meer. Je hebt nu zo’n 14 stuks. Zet ze in de bakvorm. Bestrijk de bovenkanten met nog wat melk en bestrooi ze royaal met ruwe rietsuiker.
  • Bak ze in 25-30 min. gaar en goudbruin. Serveer ze warm of op kamertemperatuur. Geef de rabarber-aardbeienjam erbij en een flinke dot slagroom.

Voedingswaarde

calorieën: 430kcal
eiwit: 6g
vet: 18g
koolhydraten: 59g
auteur: delicious.
* Geen rabarber te krijgen? Neem evt. pruimen en maak pruimen-aardbeienjam.
RECEPTEN, BEREIDING: MATT MORAN | FOTOGRAFIE: BRETT STEVENS | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Meer scones recepten? Kijk hier!