vegetarisch
aantal 6 |
bijgerecht |
doordeweeks, herfst, kerst, winter |
nederlands |
vegetarisch
bijgerecht |
doordeweeks, herfst, kerst, winter |
nederlands |
vegetarisch
Schorseneren worden ook wel huisvrouwenleed genoemd, vanwege het kleverige sap dat vrijkomt bij het schillen. Het zorgde ervoor dat ze in de vergetelheid raakten, want voor de Tweede Wereldoorlog stonden ze bij iedereen op tafel. Wij maken er graag puree van, als winters bijgerecht met een handvol walnoten.
Ingrediënten
- 1 kg schorseneren
- 300 g kruimige aardappels geschild
- 100 g walnoten
- 125 g boter
Instructies
-
Schil de schorseneren en was ze goed. Snijd ze in stukken. Kook de aardappels in ruim gezouten water gaar in 20-25 min. Voeg ± 10 min. voor de einde schorseneren toe.
-
Rooster ondertussen de walnoten ± 3 min. in een hete droge koekenpan. Stamp ze grof in een vijzel en laat afkoelen. Verhit de boter op middelhoog vuur tot ze lichtbruin kleurt, zet het vuur daarna laag, zodat de beurre noisette niet verbrandt.
-
Giet de gekookte aardappels en schorseneren af en stamp tot een puree met de helft van de walnoten en driekwart van de beurre noisette, breng op smaak met zout. Besprenkel de puree voor het serveren met de overgebleven beurre noisette en bestrooi met de rest van de walnoten.
Voedingswaarde
Recept: Merijn Tol. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Cyn Ferdinandus
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!