lactosevrij
aantal 6 |
hoofdgerecht |
|
aziatisch |
lactosevrij
San choy bow is van origine Aziatisch streetfood dat direct wordt gegeten uit een groen blaadje. Een soort sla-wrap. Vul stevige radicchiobladeren met gehakt en kruidige specerijen. Extra leuk: het ziet er superkleurrijk uit en is laag in koolhydraten. Ook lekker: udonnoedels met miso-gehakt
Kookgerei
- evt. nodig: gehaktmolen om de eendenborst te malen, mandoline voor de komkommer en wortel
Ingrediënten
- 4 el rijstolie of andere neutrale olie
- 50 g gemberwortel ± 10 cm, geschild, in julienne gesneden
- 400 g eendenborst, fijngesneden zonder vetrand
- 300 g varkensgehakt*
- 2 tenen knoflook, in dunne plakjes
- 2 steranijs
- 5 el Chinese rijstwijn* (shaohsing)
- 3 el sojasaus
- 60 ml vloeibare honing (4 el)
- 500 ml sinaasappelsap, gezeefd
- 4 bosuitjes, in 5 cm-stukjes
- 12 radicchioblaadjes
- 100 g peultjes, in dunne reepjes
- 1 snackkomkommer 120 g, julienne gesneden*
- 1 wortel, julienne gesneden*
- 40 g muntblaadjes
Instructies
- Verhit de olie in een steelpan op matig tot hoog vuur. Bak hierin de gember in 1-2 min. goudgeel en knapperig, let op dat het niet verbrandt. Schep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bewaar de resterende olie uit de pan.
- Doe de fijngesneden eendenborst en het gehakt in een kom en kneed met je handen tot het goed samenkomt.
- Verhit in een grote koekenpan met antiaanbaklaag 1 el van de gemberolie op hoog vuur en bak hierin het gehaktmengsel in 3-4 min. bruin en rul. Schep op een bord, veeg de pan schoon en zet weer op het vuur.
- Voeg de knoflook, steranijs, rijstwijn, sojasaus, honing, het sinaasappelsap en de helft van de bosui toe aan de pan. Breng aan de kook en laat in 12-15 min. inkoken tot 150 ml, zodat het geconcen- treerder en dikker is. Voeg het gehakt- mengsel en de rest van de bosui toe en laat 1 min. doorwarmen. Breng evt. nog verder op smaak met zout en peper.
- Vul de radicchioblaadjes met het gehaktmengsel en serveer met de peultjes, komkommer, wortel, munt en krokante gember.
Voedingswaarde
calorieën: 363kcal
eiwit: 24g
vet: 16g
koolhydraten: 29g
* Varkensgehakt koop je bij de toko en sommige slagers. Of neem half-om-half- gehakt. Als je een gehaktmolen hebt, kun je ook zelf varkensvlees (bijv. schouder) fijnmalen. Komkommer en wortel in lange dunne spaghettirepen (julienne) snijden gaat goed met een spiraalsnijder. In juliennereepjes snijden met de mandoline of grof raspen kan ook.
RECEPTEN, STYLING: KIRSTEN JENKINS | FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Bekijk ook: gekonfijte kabeljauw met groene paprikacrème