salade van doperwten, paardenbloemblad & radijs

salade van doperwten, paardenbloemblad & radijs
RECEPTEN: LISELOTTE TORK | FOTOGRAFIE: ERNIE ENKELAAR | STYLING: ESTHER DE MUNNIK | BEREIDING: YVONNE JIMMINK.
Voorkeur: glutenvrij, vegetarisch

aantal 4 | salade, voorgerecht | | | glutenvrij, vegetarisch

Met hun knalgele bloemen kun je er niet omheen, paardenbloemen zijn overal! Pluk de jonge blaadjes als je gek bent op bittere slasoorten zoals witlof, radicchio, of friseesla: dit is een zalig alternatief. Tip: Versier de salade met gele paardenbloemblaadjes, die kun je ook gewoon eten!

Kooktijd:20

Totale tijd:20

Ingrediënten

  • 300 g verse radijsjes
  • 6 eieren
  • 40 ml dikke boerenroom, slagroom of crème fraîche
  • 2 el wittewijn- of appelazijn
  • 90 ml koolzaadolie
  • 3 tl dijonmosterd (of 2 tl dijonmosterd + 1 tl Zeeuwse mosterd)
  • 1 1/2 el suiker
  • 50 g paardenbloembladblaadjes (geplukt uit de natuur en goed gewassen, 1 1/2 uur geweekt in rodewijnazijn voordat je ze gebruikt)
  • 400 g doperwten diepvries of vers, geblancheerd
  • evt. 100 g gepekelde radijs in dunne plakjes
  • 1 el verse dragonblaadjes

Instructies

  1. Verwarm de oven op 170°C. Halveer de radijsjes en wrijf ze in met wat olijfolie. Plaats ze op een bakplaat en bestrooi met wat zeezout en pof ze ± 10 min. in de voorverwarmde oven of tot ze roze van kleur, zo houden ze nog wat bite. Zet apart.
  2. Kook voor de slasaus de eieren 10 min. en pel ze. Maal het eigeel* fijn met de staafmixer of keukenmachine en voeg de room, azijn, koolzaadolie, 2 el water, mosterd en suiker toe. Mix minimaal 3 min. tot een egale saus. Breng op smaak met zout en peper. Als je het een beetje scherp vindt, kun je eventueel wat suiker toevoegen.
  3. Haal het paardenbloemblad uit de azijn en maak wat droger met keukenpapier. Meng de doperwten met de gepofte radijs, paardenbloemblad, gepekelde radijsjes en lepel er wat van de slasaus over*. Bestrooi de salade als laatste met de dragon.

Voedingswaarde

  • calorieën: 427 kcal
  • eiwit: 9 g
  • vet: 33 g
  • koolhydraten: 20 g

* TIP Gebruik het overgebleven eiwit en saus op een boterham, met bieslook. 

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Superknapperige radijsjes, wat je daar mee moet maken? 11 recepten!