aantal 15 |
taart |
|
|
Rutger: 'De witte chocoladecrème voor de afwerking is op basis van banket- en bakkersroom. Ik doe er geen eidooiers in, om de crème zo licht mogelijk te houden. Vlak voor het afwerken van de taart 'marmer' ik de witte-chocolade-crème met frambozenjam.' Vier ons jubileum mee met een taart naar jouw smaak: van rijk & romig tot klein & verfijnd, van royaal & robuust tot fris & fruitig; je vindt alle recepten in het feestnummer van delicious.
Kookgerei
- ook nodig: 3 bakvormen van 20 cm Ø, ingevet en bodem en zijkanten bekleed met bakpapier, mixer, spuitzak met een glad spuitmondje van 1 1⁄2-2 cm
Ingrediënten
- 275 g boter, op kamertemperatuur
- 350 g suiker
- rasp van 2 (bio)sinaasappels
- 5 eieren, op kamertemperatuur
- 400 g bloem
- 60 g maizena
- 2 el bakpoeder
- 200 ml karnemelk
- 175 ml sinaasappelsap
- 50 g maanzaad
- 500 g frambozen
- 300 g frambozenjam
- evt. witte-chocoladeschaafsel
botercrème van witte chocolade
- ½ vanillestokje
- 600 ml melk
- 75 g suiker
- 60 g maizena
- 375 g boter, op kamertemperatuur
- 450 g witte chocolade, gesmolten
Instructies
- Verwarm de (hetelucht)oven voor op 180°C en plaats twee ovenroosters in de oven.
- Doe de boter, suiker, sinaasappelrasp en 1⁄2 tl zout in een kom en klop dit met de mixer romig in enkele minuten. Voeg een voor een de eieren toe en klop het mengsel goed door na ieder ei. Meng in een andere kom de bloem, maizena en het bakpoeder en voeg de helft daarvan toe aan het botermengsel. Klop dit er rustig door. Voeg de karnemelk toe en meng door het beslag. Voeg dan de rest van het bloemmengsel, het sinaasappelsap en het maanzaad toe en meng alles snel door.
- Verdeel het cakebeslag over de bakvormen, strijk het glad en bak de cakes in 25-35 min. goudbruin en gaar. Haal de cakes uit de vorm en laat ze op een rooster afkoelen.
- Begin voor de crème met het maken van de banketbakkersroom. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden, schraap het merg er uit en doet dit met het leeggeschraapte vanillestokje en 500 ml van de melk in een pan. Breng de melk aan de kook.
- Meng de suiker en de maïzena in een kom. Voeg de laatste 100 ml melk toe roer dit tot een glad papje. Giet als de melk kookt al roerende de helft van de hete melk op het suikermengsel. Roer het goed door. Giet dit mengsel dan bij de melk in de pan en breng alles onder voortdurend roeren aan de kook. Het mengsel zal binden en dikker worden. Blijf roeren. Laat het mengsel 1-2 min. zachtjes doorkoken. Giet de room in een platte schaal, dek de room af met plasticfolie en laat het afkoelen tot op kamertemperatuur.
- Zorg dat de banketbakkersroom en de boter op kamertemperatuur zijn voordat je begint. Haal het vanillestokje uit de banketbakkersroom. Klop de boter luchtig op met de mixer. Voeg de banketbakkersroom toe en klop goed door. Klop de crème goed luchtig. Als de botercrème gaat schiften, is het mengsel te koud; zet de schaal dan even in wat warm water of richt een warme föhn op de schaal. Voeg dan al kloppend de gesmolten witte chocolade toe en klop de crème door tot glad en romig.
- Leg één van de cakes op een bord en bestrijk met een laag crème. Verdeel eenderde van de frambozen erover en leg de tweede cake erop. Herhaal en eindig met de laatste cake. Zet de taart 30 min. of langer in de koelkast.
- Roer de frambozenjam kort los. Het is het makkelijkste om het marmeren van de crème in drie kleinere porties te doen, anders loop je al snel het risico dat de crème te lang wordt gemengd, waardoor het marmereffect minder mooi is. Neem eenderde van de overgebleven crème en schep daar eenderde van de frambozenjam door. Meng het heel kort en schep dan in de spuitzak.
- Begin met het afwerken van de taart aan de zijkant. Spuit een rij dotjes crème boven elkaar en strijk deze naar 1 kant schuin af met de bolle kant van een lepel. Spuit daar weer een nieuw rijtje dotjes naast en ga zo door tot de hele zijkant bedekt is. Begin voor de bovenkant van de taart aan de buitenkant. Spuit een dotje crème, strijk schuin af, spuit daar weer een dotje op en zo door tot de bovenkant bedekt is. Garneer de taart met de frambozen en evt. met witte-chocoladeschaafsel. Bewaar de taart in de koelkast en haal ’m er 30 min. voor het serveren uit.
Voedingswaarde
calorieën: 744kcal
eiwit: 9g
vet: 43g
koolhydraten: 78g
RECEPT: RUTGER VAN DEN BROEK | FOTOGRAFIE: ERNIE ENKELAAR | STYLING: CYN FERDINANDUS | BEREIDING: YVONNE JIMMINK.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!