aantal 12 |
gebak, taart, zoet |
|
italiaans |
Je kunt deze ricottacake ook met stevige, maar rijpe perziken of abrikozen maken; kies fruit dat er het beste uitziet. Buiten het seizoen kun je eventueel perziken uit blik gebruiken. Die zijn wel wat zoeter en missen wat zuur, maar zijn ook lekker.
Kookgerei
- ook nodig: hoge, ronde taartvorm met losse bodem van 20 cm 0, ingevet en bekleed met bakpapier
Ingrediënten
- 200 g boter, op kamertemperatur
- 150 g fijne kristalsuiker
- 500 g ricotta
- rasp van 1 grote biosinaasappel
- 1 tl vanillemerg
- 3 scharreleieren
- 150 g bloem, gezeefd
- 2 tl bakpoeder, gezeefd
- 5 rijpe nectarines
honingsiroop met walnoten
- 100 ml vloeibare honing
- rasp en sap van 1 biocitroen
- 50 g walnoten geroosterd, grof gehakt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Klop in een kom de boter met de suiker met een mixer in 5 min. licht en romig. Klop in een andere kom de ricotta glad met de sinaasappelrasp, de vanille en een flinke snuf zout.
- Klop de eieren om de beurt door het botermengsel en voeg steeds het volgende ei pas toe als het vorige volledig is opgenomen. Klop het ricottamengsel kort erdoor. Zeef de bloem en het bakpoeder erboven en spatel luchtig erdoor. Schep het beslag in de bakvorm, strijk de bovenkant glad en bak de cake 65-75 min. in het midden van de oven of tot hij veerkrachtig aanvoelt en een in het midden ingestoken houten satéstokje er schoon uitkomt. Laat 15 min. afkoelen in de bakvorm. Breng voorzichtig over op een rooster en laat afkoelen.
- Verwarm intussen in een kleine steelpan de honing met 75 ml water tot het kookpunt en draai het vuur laag. Voeg het citroenrasp en -sap toe en laat 5 min. zachtjes koken.
- Voeg de gehakte walnoten toe en neem van het vuur. Laat de siroop afkoelen, dan wordt het stroperiger. Voeg evt 1-2 el water toe als de siroop té dik is. Ontpit de nectarines, snijd in partjes en verdeel ze over de taart.
- Besprenkel royal met de walnotensiroop.
Voedingswaarde
calorieën: 375kcal
eiwit: 8g
vet: 23g
koolhydraten: 33g
RECEPTEN: MONIQUE LANE | FOTOGRAFIE: YUKI SUGIURA | STYLING: OLIVIA WARDLE.
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Probeer ook zeker deze meloensalade met mozzarella en ham-pangrattato