de perfecte rabarbercrumble

rabarbercrumble

Hoe beter je het kookproces begrijpt, hoe meer grip je krijgt op wat je doet en hoe beter je resultaat. Eke laat zien hoe je perfecte rabarbercrumble maakt.

Nog meer lekkers met rabarber? Bekijk deze lijst.

Macereren is de sleutel tot nooit meer zompige rabarbercrumble

De combinatie van knapperig deegkruim en zo’n friszure vulling is onweerstaanbaar. Rabarber laat tijdens het bakken in de oven veel vocht los. Dat voorkom je door de rabarber eerst te macereren: marineren in suiker. Patissiers gebruiken deze techniek voor taart met sappig fruit als nectarines, pruimen, perziken en peren.

Het gesneden fruit meng je met suiker en zo wordt een deel van het sap aan het fruit onttrokken. Dat marineren duurt een half uur. Dan laat je de rabarber uitlekken in een zeef. Je kunt het vergelijken met het effect van zout bij het pekelen van kool of andere groenten. Het macereren werkt perfect voor deze rabarbercrumble. Door minder vocht wordt de rabarber zachter en kan zonder voorkoken de oven in. Zo verandert de rabarber niet in een zachte blubber en houdt beet na het bakken.

De truc voor knapperig kruimeldeeg

Zodra het deeg op de rabarbervulling komt, wordt het een beetje vochtig. Dat vocht moet weer verdampen in de oven vóórdat het deeg krokant kan worden. Door het kruimeldeeg eerst voor te bakken is het deeg al krokant voor het met de rabarber de oven in gaat. Easy does it!

Recept voor de perfecte rabarbercrumble

aantal 8 | nagerecht | pasen | |
De combinatie van knapperig deegkruimen en zo’n friszure vulling is onweerstaanbaar. Voor de perfecte crumble zijn er twee succesfactoren. Ten eerste moet de vulling niet te vochtig zijn en nog bite hebben, en ten tweede wil je een lekker knapperig kruimeldeeg.
Mascarpone over? dit kun je ermee doen
kooktijd25 minutes
oven + marineren1 hour 10 minutes
totale tijd1 hour 35 minutes

Kookgerei

  • ook nodig: ovenschaal van 25×25 cm (ingevet)

ingrediënten

  • 500 g rabarber
  • 150 g suiker
  • 100 g patentbloem
  • 50 g amandelmeel
  • 50 g bruine basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract of -poeder
  • 100 g koude boter, in stukjes
  • 50 g geschaafde amandelen
  • 1 tl maïzena
  • crème fraîche, mascarpone of clotted cream, voor erover

instructies

  • Was de rabarber, droog de stelen en snijd ze in 1 cm stukjes. Meng ze met 100 g van de suiker in een kom en laat 30 min. marineren. Schep af en toe om. Doe de rabarber in een zeef en laat 5 min. uitlekken. Vang het zoete sap op.*
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de rest van de suiker met de bloem, het amandelmeel, de basterdsuiker, het vanille-extract en een mespunt zout kort in de keukenmachine. Doe de boter erbij en draai tot kruimeldeeg. Voeg de amandelen toe en druk een paar keer op de pulseknop tot de amandelen mengen met het kruimeldeeg. Maal ze niet te fijn, want ze geven de crumble extra beet. Spreid de crumble uit op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak 15 min. in de oven.
  • Neem 2 el van het uitgelekte sap van de rabarber en roer het glad met de maïzena. Roer het mengsel door de rabarber en schep alles in de ingevette ovenschaal. Verdeel de voorgebakken crumble erover en bak alles samen nog 25 min. in de oven. Laat 5 min. afkoelen en serveer warm. Lekker met crème fraîche of clotted cream.
Voedingswaarde:
calorieën: 391kcal
|
eiwit: 6g
|
vet: 23g
|
koolhydraten: 37g
auteur: delicious.
* Het sap van de rabarber kun je inkoken tot siroop en serveren bij de crumble.
RECEPT: EKE MARIËN
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Weinig tijd? Maak deze cheat rabarbercrumble

Snijd 500 g rabarber in stukjes en roerbak ze in 1 el olie met 50 g suiker en 1 tl maïzena. Verdeel ze over de bodem van de ovenschaal en verkruimel er 200 g kandijkoeken over. Bak de crumble 15 min. in de oven.

Bekijk ook deze XL fruittaart

rabarbercrumble