Deense rabarber taartjes met custard

Deense rabarber taartjes met custard
RECEPTEN, BEREIDING: GEORGINA ESDAILE | FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY | STYLING: DAVID MORGAN.

Crunch to the max! Gebak met knapperig bladerdeeg is razend populair. Ga op reis in eigen keuken en bak thuis iets lekker luchtigs, zoals deze gebakjes met rabarber uit het moderne mekka van de pastries: Denemarken.

Gek op krokant + zoet? Duik in de delicious. van april, daar vind je nog veel meer!

Deense rabarber taart met custard

vegetarisch
aantal 8 | dessert, gebak, nagerecht, zoet | familietijd, feestelijk, lente, moederdag, picknick, vaderdag, weekend, zomer | deens, denemarken | vegetarisch
Je hoeft je niet in het zweet te werken voor dit recept, je gebruikt gewoon koelvers bladerdeeg of plakjes bladerdeeg uit het vriesvak.
Zin in meer? Check onze 15 razendlekkere recepten met verse rabarber!
Kooktijd1 hour 40 minutes
afkoelen30 minutes
Totale tijd2 hours 10 minutes

Kookgerei

  • ook nodig: uitsteekvorm van 5 cm Ø

Ingrediënten

  • 700 g rabarber, in 5 cm-stukjes
  • 75 g fijne kristalsuiker
  • 3 el sinaasappelsap
  • 1 tl vanille-extract
  • 540 g koelvers bladerdeeg (2 rollen*)
  • 35 g amandelschaafsel
  • 1 ei, losgeroerd

vulling

  • 250 ml melk
  • 1 vanillestokje, in de lengte opengesneden, merg eruit geschraapt
  • 3 eidooiers
  • 55 g fijne kristalsuiker
  • 20 g maizena
  • 80 g crème fraîche

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200oC. Schep de rabarber in de braadslee om met de 75 g suiker, het sinaasappelsap en het vanille-extract. Spreid de rabarber in een enkele laag uit en rooster in 
± 20 min. tot hij net gaar is maar nog 
wel zijn vorm houdt.
  • Verwarm intussen voor de vulling de 
melk met het vanillestokje en het merg in een middelgrote steelpan op matig vuur bijna tot het kookpunt. Klop in een hittebestendige kom de eidooiers, de 55 g suiker en maizena door elkaar. Voeg onder voortdurend kloppen geleidelijk de hete melk toe.
  • Schenk het mengsel door een zeef in een schone pan. Verwarm het op matig tot laag vuur 8-10 min. onder voort- durend roeren tot het bindt tot een vla. Schenk de vla in een kom en leg een vel plasticfolie op het oppervlak. Laat afkoelen en door en door koud worden in de koelkast. Spatel dan de crème fraîche erdoor.
  • Halveer een vel bladerdeeg in de lengte en snijd elke helft in vieren, zodat je 8 rechthoeken krijgt.
  • Schep midden op elke rechthoek een opgehoopte eetlepel vulling en strooi het amandelschaafsel erover.
  • Schep de rabarber op keukenpapier zodat het teveel aan vocht wordt geabsorbeerd. Leg 4-5 stukjes rabarber op elk deeglapje maar laat rondom een rand van 1 cm vrij.
  • Snijd het andere vel bladerdeeg ook in 8 rechthoeken. Steek met de uitsteek- vorm een rondje uit deze rechthoeken. Leg de deegdekseltjes op de rabarber en druk de randen rondom aan. Maak zo 8 pasteitjes.
  • Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrijk met wat losgeklopt ei en bak ze 30-35 min. tot ze goudbruin en goed gerezen zijn. Laat ze iets afkoelen voor serveren.

Voedingswaarde

calorieën: 471kcal
eiwit: 9g
vet: 24g
koolhydraten: 48g
auteur: delicious.
* Of gebruik 8 plakjes diepvries roomboterbladerdeeg. Snijd de diepvriesblaadjes doormidden en rol ze ± 1 cm breder en langer uit.
RECEPTEN, BEREIDING; GEORGINA ESDAILE | FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY | STYLING: DAVID MORGAN.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook: rabarbertoetje met filodeeg, pistache en rozenwater