Een favoriet Portugees nagerecht? De pudim flan!
Romig, zijdezacht en heerlijk zoet. In Portugal zijn ze hier niet voor niets zo gek op. Want wat is er beter dan een zacht karamelpuddinkje? Een karamelpuddinkje met in honing en witte port gemarineerde vijgen!
Een compleet Portugees diner? Dit zijn de lekkerste gerechten uit Portugal.
Pudim flan recept
glutenvrij
aantal 4 |
nagerecht |
feestelijk, weekend |
portugees |
glutenvrij
Dit klassieke Portugese room-karamelpuddinkje serveert Janneke met in honing en witte port gemarineerde vijgen.
Kookgerei
- 4 ovenvaste schaaltjes à 100 ml
Ingrediënten
- 1 vanillestokje
- 400 ml slagroom
- 130 g suiker
- 1 eidooier
- 2 eieren
- 2 el honing
- 75 ml witte port
- 4-6 vijgen
Instructies
- Snijd het vanillestokje open en schraap met de punt van een scherp mes het merg eruit. Breng de room met het merg en het opengesneden vanillestokje tegen de kook aan in een steelpan. Laat de room van het vuur af afgedekt 10 min. trekken.
- Breng intussen in een pannetje 80 g suiker met 2 el water aan de kook en roer tot de suiker is opgelost.
- Stop met roeren en kook de suikersiroop op hoog vuur tot een goudbruine karamel-kleur. Schud de pan af en toe zodat de karamel egaal kleurt. Schenk de karamel in de ovenschaaltjes.
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Klop met een garde de eidooiers en de eieren los met de resterende 50 g suiker. Schenk al kloppend de warme room door een zeef bij het eimengsel.
- Zet de ovenvaste schaaltjes in de braadslee. Schenk het roommengsel op de karamel. Schenk kokend water in de braadslee tot halverwege de schaaltjes.
- Zet in de oven en bak in ± 35 min. gaar en net gestold. De zijkanten moeten stevig zijn maar het midden mag nog wiebelen. Laat ze afkoelen tot kamertemperatuur en zet nog 2 uur in de koelkast om goed koud te worden.
- Verwarm de honing met de port en laat ± 2 min. zachtjes koken. Neem de pan van het vuur en laat de siroop afkoelen. Maak de vijgen schoon en snijd ze in kwarten. Schep de vijgen door de honing-portsiroop.
- Snijd de puddinkjes voor serveren rondom los van de schaaltjes met een scherp mes. Stort ze voorzichtig elk op een bordje. Geef ze de tijd: zodra de karamel op het bord loopt, komt het puddinkje vanzelf los. Leg de partjes vijg in siroop erbij.
Voedingswaarde
calorieën: 628kcal
eiwit: 7g
vet: 39g
koolhydraten: 58g
RECEPTEN, FOTOGRAFIE, STYLING, BEREIDING STUDIO PHILIPPI
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!