aantal 4 | hoofdgerecht, voorgerecht | herfst | Egyptisch, internationaal |
Pompoen en herfst zijn voor elkaar gemaakt; deze pittige pompoensoep laat je de klassieker op een verrassend nieuwe manier beleven!
Ingrediënten
pompoensoep
- 1,2 kg pompoen, geschild, zonder pitten, in grote parten
- 5 el extra vergine olijfolie
- ¼ tl chilivlokken + extra om mee te bestrooien
- ¼ tl gerookte-paprikapoeder
- ½ tl komijnpoeder
- ½ tl korianderpoeder
- 1 bolletje knoflook, teentjes losgehaald, ongepeld
- 2 uien, fijngesneden
- 1,25 l kippenbouillon
- rasp en sap van 1 biocitroen
- labne of yoghurt, voor erbij
- 3 el krenten
- groene kruiden, naar wens
macadamia-dukkah
- 3 el macadamianoten, geroosterd en gehakt
- 2 tl tijmblaadjes
- 1 tl venkelzaadjes, geroosterd en fijngewreven
- 1 tl sesamzaadjes, geroosterd
- 1 tl komijnzaad, geroosterd en fijngewreven
- 1 tl zeezoutvlokken
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180ºC. Schep de pompoenparten in een grote braadslee om met de helft van de olie, chilivlokken, paprikapoeder, komijn- en korianderpoeder, de ongepelde knoflooktenen en wat zout. Rooster de pompoen en knoflook in ± 45 min. gaar. Knijp de gare knoflooktenen uit boven de pompoenparten.
- Verhit de rest van de olie in een grote steelpan met dikke bodem op matig tot hoog vuur. Voeg de uien toe en bak 5 min. zachtjes. Voeg de geroosterde pompoen en knoflook toe en overgiet met de bouillon. Breng aan de kook en laat de soep op matig vuur 15-20 min. zachtjes koken onder af en toe roeren.
- Maak ondertussen de dukkah. Meng alle ingrediënten door elkaar voor de macadamia-dukkah.
- Haal de soep van het vuur en pureer glad. Breng op smaak met de citroenrasp en het -sap en zout en peper.
- Schep de soep in kommen en schep er wat labne of yoghurt in. Bestrooi met de chilivlokken, krenten, kruiden en de dukkah (zie pag. 69 voor het recept).
Voedingswaarde
- calorieën: 356 kcal
- eiwit: 5 g
- vet: 26 g
- koolhydraten: 21 g
RECEPTEN, BEREIDING DARREN ROBERTSON FOTOGRAFIE BEN DEARNLEY STYLING KIRSTEN JENKINS
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Kijk ook eens: pompoensalade met walnotensalsa