Doe jezelf vandaag een plezier en máák deze pittige pompoensoep met kokos. En tip: soep wordt altijd leuker en lekkerder van strooisels erop: verse kruiden, noten, kaas of meer van wat er al in de soep zit.
Net zoals geitenkaas en pompoen vroeger elke vegetarische salade versierden en een wonderlijke combinatie zijn in pasta’s, soepen en zeker in quiches – zo zijn pompoen en kokos dus ook dikke smaakvrienden. Pompoensoep met kokos is niet meer weg te denken uit ons soepenrepertoire; het is romig en brengt de tropen naar regenachtig Nederland, zodat je de zon op je bol voelt zonder ook maar een koffer aan te raken.
Om te breken met het zachte, softe gevoel van zo’n pompoensoep met kokos is het lekker om er scherpe specerijen tegenover te zetten. Denk aan frisse, knallende gember, aan de pit van chili, maar bijvoorbeeld ook aan smaken die zich eenvoudig verenigen met kokos. Limoenblad bijvoorbeeld, of citroengras en misschien zelfs een stukje pandan en kerrieblaadjes.
In deze soep zetten we de zoete smaak van pompoen verder aan met een kaneelstokje, maar dan wel met een hartige tegenhanger: gerookte-paprikapoeder en een paar tenen knoflook. Proef het zelf:
Pittige pompoensoep met kokos
aantal 4 | lunch, lunchgerecht, voorgerecht | doordeweeks, familietijd | aziatisch | vegetarisch
Er is soep en er is supersoep. Deze pittige pompoensoep met kokos valt helemaal in die laatste categorie: barstensvol smaak, extra gevuld en dus écht een gerecht.
Ingrediënten
- 60 g kokosolie
- 1 ui, fijngesneden
- 25 g verse gemberwortel, fijn geraspt
- 3 tenen knoflook, fijngesneden
- 1 tl gerookte-paprikapoeder
- ± 1,2 kg flespompoen (1 pompoen), geschild, in stukken
- 1 kaneelstokje
- 250 ml kokosroom + extra voor erover
- 1¼ l groentebouillon
- gehakte pinda’s, chili-olie en korianderblaadjes, voor erover
Instructies
- Verhit de kokosolie in een ruime pan op matig vuur. Bak hierin de ui met de gember en knoflook onder af en toe omscheppen in 5-6 min. glazig. Voeg het paprikapoeder, de pompoen, het kaneelstokje en wat zout toe. Schenk de kokosroom en bouillon erbij. Laat de soep ± 35-40 min. trekken tot de pompoen zacht en gaar is. Voeg zout en peper naar smaak toe. Verwijder het kaneelstokje. Prak de pompoen met een pollepel tot een min of meer gladde soep; je hoeft hem niet te pureren. Voeg versgemalen zwarte peper toe.
- Schep de soep in kommen en garneer hem met extra kokosroom, de pinda’s, chili-olie en korianderblaadjes.
Voedingswaarde
- calorieën: 818 kcal
- eiwit: 3 g
- vet: 84 g
- koolhydraten: 11 g
Recept Darren Robertson,
Styling Kirsten Jenkins
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Bekijk ook: de 10 populairste soep recepten van 2023 – met een niet zo verrassende nummer 1